Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nejlepší kuřecí vývar

Kuřecí vývar je báječný základ pro polévky, které pohladí duši i tělo.

Vydání: 2008/2
Autor:
Hodnocení:
37 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
PT45M
Vaření 0:45
Polévka Česká

Ingredience

    • přibližně 1 kg kuřecího masa s kostmi (například celá stehna nebo paličky)
    • 1 lžíce slunečnicového oleje
    • 1 středně velká cibule, nahrubo nakrájená
    • 1 mrkev, nakrájená na proužky
    • 2 bobkové listy
    • 3 čerstvé snítky tymiánu, případně i trocha celerové nati
    • sůl a pepř

Příprava jídla

Pokud použijete kuřecí stehna, rozpulte je. Ve velkém hrnci rozpalte olej a asi deset minut na něm ze všech stran opékejte kuře. Pak maso vyjměte a dejte stranou.

Do hrnce přidejte cibuli a mrkev, stáhněte plamen a opékejte tři až čtyři minuty, až se cibulka lehce zabarví. Přilijte 1,5 litru vroucí vody a vařečkou odškrabejte všechny přípečky ze dna. Přiveďte k varu a pak do hrnce vhoďte osmahnuté kuře. Přidejte bobkové listy, bylinky, sůl a pepř a zpola přikryté vařte asi tři čtvrtě hodiny. Průběžně odstraňujte pěnu.

Pokud máte čas, nechte vývar vychladnout a teprve poté ho proceďte. Jinak ho prolijte přes cedník do mísy, hrnec vypláchněte a vývar ještě jednou proceďte zpátky. Teď ho použijte nebo vychlaďte. (Zchlazený počká v lednici na svou chvíli bez úhony tři dny. Zmražením prodloužíte jeho trvanlivost na dva až tři měsíce.) Oberte maso a naložte s ním podle uvážení. Ze zchladlého vývaru před použitím odeberte případnou pěnu a tuk.

NĚCO NAVÍC: Pokud vývar připravujete speciálně na domácí nudlovku, pak vynechte bobkový list a tymián, přidejte kuličky pepře a nového koření a stroužek česneku.

Další recept na kuřecí vývar naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Polévka z hovězí oháňky

Domácí nudlovka

Krémová kuřecí polévka

Kuřecí polévka po čínsku

Pikantní kuřecí polévka s čočkou

REKLAMA

Přidat komentář