
Sachr dort
Tenhle dezert patří k legendám rakousko-uherského cukrářství. Ve vídeňských kavárnách se podává s pořádným kopcem šlehačky.
Ingredience
- 130 g co nejkvalitnější hořké čokolády
- 135 g másla pokojové teploty + na vymazání formy
- 150 g moučkového cukru
- 6 velkých vajec pokojové teploty
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 110 g krystalového cukru
- 125 g polohrubé mouky
- hrubá mouka na vysypání formy
- 300 g rybízové nebo meruňkové marmelády
- 2 lžíce kvalitního rumu
- 160 g kvalitní čokolády (půl na půl hořká a vysokoprocentní mléčná čokoláda)
- 200 g krupicového cukru
Na polevu:
Příprava jídla
1 Čokoládu nalámejte na kousky, rozpusťte ji ve vodní lázni a nechte za stálého míchání zchladnout. Mezitím ručním šlehačem nebo v robotu našlehejte máslo, přisypte moučkový cukr a vše ušlehejte dosvětla a dohladka. Potom k máslu po jednom přidávejte žloutky. Nakonec přimíchejte čokoládu a vanilkový extrakt.
2 Bílky našlehejte s krystalovým cukrem a postupně přidávejte do čokoládové směsi. Postupujte zlehka, sníh jakoby jen překlápějte (kousky bílků můžou být vidět). Pak ke směsi pozvolna přisypávejte mouku. Dávejte pozor, aby sníh nespadl!
3 Formu o průměru 23 cm vymažte, vysypte hrubou moukou a nalijte do ní čokoládovou směs. Pečte na střední mřížce při 200 °C, u horkovzdušné trouby při 180 °C čtvrt hodiny. Snižte teplotu o dvacet stupňů a pečte dalších 45 minut. Pak doprostřed zapíchněte špejli: pokud je po vytažení čistá, máte hotovo. Počítejte s tím, že korpus se uprostřed nafoukne. Nechte ho přes noc vychladnout ve formě, pak jej vyklopte na mřížku.
4 Zarovnejte povrch korpusu a horizontálně ho rozkrojte. Teď si připravte rybízovou nebo meruňkovou glazuru. Marmeládu dejte spolu s rumem do kastrůlku a na středním plameni přiveďte do varu. Stále promíchávejte. Vařte zhruba tři minuty – měli byste získat lepkavou hutnější směs, která stěží odkápne z vařečky. Propasírujte a ještě teplou glazurou potřete spodní část korpusu. Přiklopte horní díl a namažte i celý povrch a strany dortu. Nechte zaschnout.
5 Polevu na sachr připravíte poměrně jednoduše: čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni. Mezitím svařte cukr se 125 ml vody a zhruba pět minut vařte; odstavte. Až trochu vystydne, přimíchejte čokoládu. Takto připravenou polevu nechte chladnout; ve chvíli, kdy začne tuhnout, ji ještě jednou zahřejte (nepřivádějte k varu) a přelijte jí celý dort. Vršek i strany by měly být dokonale pokryté.
6 Dort uložte do chladničky, aby poleva úplně ztuhla. Vyjměte ho až hodinu před podáváním. Jestli chcete, servírujte se slazenou šlehačkou.
Něco navíc
- S rybízem nám Čechům chutná tenhle dezert víc – tvrdí to zkušení cukráři –, ale ten pravý sachr je s meruňkovou marmeládou! Zkuste to aspoň jednou.
- Sachr by měl být upečený z té nejkvalitnější, minimálně 60% čokolády.
Další recept na sachr dort naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Aneta Mladějovská
21. Červenec 2009 13:18
Martina Dvořáková
2. Srpen 2009 19:12
luca kratochvilu
20. Březen 2010 17:00
Morgana Lefay
24. Květen 2018 09:53
Marmeládu jsem použila 1 sklenici 340 g a po svaření +propasírování mi vyšla hodně na těsno, pokud máte raději více marmelády, přidala bych.