Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zasněžený dort

Je to vlastně jen jednoduchý piškot naplněný tvarohem a smetanou.
 Ale právě v tom je jeho síla: povýší vaše nedělní odpoledne s kávou na vskutku královský okamžik. Je tak lehký… Je tak jemný… A v žádné dobré kavárně nesmí chybět, natož pak v té vaší!

Vydání: 2008/2
Autor:
Hodnocení:
48 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do 20 minut
Plnění: 15 minut Chlazení: 4 hodiny
PT20M
Pečení 0:20
Dort

Ingredience

    • 2 vejce
    • nastrouhaná kůra z 1 citronu, nejlépe v biokvalitě
    • 50 g krupicového cukru
    • 40 g polohrubé mouky
    • 40 g škrobové moučky
    • 1 lžička prášku do pečiva
    • máslo na vymazání formy
    • hrubá mouka na vysypání formy

    Na tvarohový krém:

    • 10 plátků čiré želatiny
    • 3 vejce
    • 80 g moučkového cukru + na posypání
    • nastrouhaná kůra z 1 citronu, nejlépe v biokvalitě
    • šťáva ze 2 citronů
    • 1 vanilkový lusk
    • 1 kg polotučného tvarohu
    • 1 kelímek smetany ke šlehání

Příprava jídla

Oddělte bílky od žloutků. Z bílků, dvou lžic vody a špetky soli ušlehejte tuhý sníh, k němu přidejte citronovou kůru a postupně i žloutky utřené s cukrem. Mouku promíchejte se škrobovou moučkou a práškem do pečiva, směs nasypte na vaječnou hmotu a opatrně spojte. Odepínací formu o průměru 26 centimetrů důkladně vymažte máslem a vysypte moukou, pak do ní nalijte těsto. V troubě předehřáté na 180 stupňů pečte dvacet až třicet minut. (Když na zapíchnuté špejli neulpí těsto, máte hotovo.) Nechte korpus trochu vychladnout, pak odepněte formu a postavte ho na mřížku nebo kuchyňskou linku. Dlouhým tenkým nožem korpus horizontálně rozkrojte.

Připravte tvarohovou náplň. Želatinové plátky ponořte do studené vody a nechte je zhruba pět minut (nebo podle návodu na obalu) nabobtnat. Mezitím oddělte žloutky od bílků. Ze žloutků, dvou třetin cukru, citronové kůry i šťávy a dřeně z vanilkového lusku utřete hustý krém. Pak do něj přimíchejte tvaroh. Želatinu vyjměte z vody, lehce vymačkejte a v menším hrnci za stálého míchání zahřívejte, dokud se nerozpustí (nevařte!). Až trochu vychladne, přimíchejte ji k tvarohu. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh, smetanu také ušlehejte a pak k ní přisypte zbývající cukr. Oboje zlehka vmíchejte k tvarohu.

Spodní díl piškotu položte na servírovací talíř a ohraničte ho obvodem dortové formy. Naplňte tvarohovým krémem, překryjte horním dílem a dejte minimálně na čtyři hodiny chladit. Servírujte posypané moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC: Jestli chcete, aby měl dort zajímavější strukturu, pak horní korpus nakrájejte na osm dílů. Teprve potom jej přeneste na tvaroh, dejte chladit a poté zasypte cukrem. Vytvoříte tak krásnou ,hvězdu‘.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vanilkový dort s malinovým krémem

Dezerty z kavárny

14x dezert s tvarohem

Linecký koláč

Rumová bábovka s čokoládou

Sachr dort

Božský štrúdl

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dort byl výborný! jen toho krému bylo trošku moc, ale chuťově vynikající!

Přidat komentář