
Řecké předkrmy
Vychutnejte si pikantně slané olivy, sýry feta a halumi a oregano, rozmarýn a bobkový list – zemité, dřevnaté vůně a chuti, které pronikají až do hlubin klasického řeckého jídla.
Vydání: 2008/2
Autor: redakce Apetitu
Ingredience
- 2 kg lilků, pečených asi hodinu při 200 °C, oloupaných
- 3 stroužky česneku, oloupané
- 1/3 hrnku olivového oleje
- 3 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
- ½ svazku hladkolisté petržele, jemně nasekané
- 7 lžic hrubě sekaných vlašských ořechů na ozdobu
- 250 g sýra halumi nebo akawi + olivový olej na smažení
- 225 g velkých tmavých oliv
- 4 lžíce olivového oleje a 3 lžičky strouhané citronové kůry na promíchání s olivami
- 250 g zelených fazolek, spařených vroucí vodou, zchlazených ledovou a promíchaných s následujícími surovinami
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 2 lžičky nasekané hladkolisté petrželky
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky červeného vinného octa
Na lilkový kaviár:
Na smažený sýr:
Na marinované olivy:
Na zelené fazolky:
Příprava jídla
Lilky prošlehejte v mixéru s ostatními surovinami. Na talířku je zakápněte olejem a posypte sekanými ořechy, případně petrželkou. Podávejte vychlazené nebo při pokojové teplotě. Plátky sýra osmažte v pánvi na olivovém oleji dozlatova.
Přidat komentář