Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zapékané gnocchi

S mozzarellou a rajčatovo-fazolovou omáčkou si sice můžete zapéct i kupované nočky, ale domácí jsou mnohem lepší!

Vydání: 2008/3
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT15M
Vaření 0:15
Omáčka Italská

Ingredience

    • 500 g sýra ricotta
    • 50 g strouhaného parmazánu
    • 2 vejce, lehce prošlehaná
    • 125 g hladké mouky + trocha na posypání válu
    • sůl, nejlépe mořská, a drcený černý pepř
    • 100–120 g strouhané mozzarelly

    Na rajčatovou omáčku:

    • 20 ml olivového oleje
    • 3 stroužky česneku, oloupané
    • 2× 400g konzerva sekaných rajčat
    • 250 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
    • 2 lžíce hnědého cukru
    • 400g konzerva tmavých či žíhaných fazolí, slitých
    • 2 lžíce nasekaných lístků bazalky
    • mořská sůl a drcený černý pepř

Příprava jídla

Zahřejte středně velký nepřilnavý rendlík na střední teplotu. Vlijte olej a minutu dvě opékejte česnek. Vmíchejte rajčata, vývar, vsypte cukr a 5–6 minut povařte. Vsypte fazole a bazalku, osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Dejte stranou.

První čtyři přísady dejte do mísy, osolte, opepřete, důkladně promíchejte a zpracujte v těsto. Na mírně pomoučněném válu z něj uválejte čtyři patnácticentimetrové hádky. Pokrájejte je na dvoucentimetrové kousky a ty lehce zmáčkněte vidličkou.

Přiveďte k varu pořádný hrnec osolené vody. Po částech v něm vařte gnocchi doměkka, dvě až tři minuty. Vyjměte děrovanou naběračkou, nechte okapat na cedníku.

Rozpalte gril či troubu. Noky vložte do zapékací nádoby o objemu 1 litr. Rovnoměrně přelijte rajčatovou omáčkou a posypte mozzarellou. Zapečte pod grilem 3–4 minuty či v troubě, aby sýr zezlátl.

NĚCO NAVÍC: Gnocchi vařte v prudce vroucí vodě a v několika várkách, aby se neslepily. Jakmile vyplavou k hladině, máte uvařeno. Vyjměte je děrovanou lžící a nechte okapat.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dobromyslové máslo

Základní sýrové gnocchi

Smetanovo-houbové gnocchi

Gnocchi s pršutem a se špenátem

Bylinkové gnocchi s bazalkovým olejem

Komentáře

Obrazek uzivatele
Skvělý recept! Ricottové gnocchi byly po klasických bramborových milou změnou. Omáčku s fazolemi a mozzarellou jsem si moc oblíbila a požívám ji i při zapékání bramborových gnocchů, jen sýra dávám mnooohem víc :) Je to velmi syté jídlo, které si u nás našlo své stálé místo. Doporučuji!

Přidat komentář