Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Ořechový dort s čokoládou

Popis receptu: 
Ořechový dort s čokoládou
Autor: Ladislava Stoklásková
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

    Suroviny 160 g nasekaných pekanových ořechů 3 polévkové lžice kakaa 90 g hladké mouky 1 kávová lžička kypřícího prášku 190 g hnědého třtinového cukru 250 g povoleného másla 4 ks bílků 4 ks žloutků na čokoládovou polevu: 140 g kvalitní čokolády 112 g krystalového cukru 180 ml vody 3/4 kávové lžičky másla na ozdobu: plátky čokolády ovoce

Příprava jídla

Postup Povolené máslo vyšleháme, postupně do něj přidáváme hnědý třtinový cukr a žloutky. V druhé míse si z bílků vyšleháme tuhý sníh. Ve třetí misce si připravíme směs mouky, kakaa, nasekaných ořechů a kypřícího prášku, kterou důkladně promícháme. Máslo, vyšlehané s cukrem a žloutky, zlehčíme přidáním sněhu z bílků, a poté po částech přisypáváme směs mouky, kakaa, ořechů a kypřícího prášku. Dobře promíchanou hmotou naplníme dortovou formu a pečeme na 180 stupňů asi půl hodiny podle výkonu naší trouby. (Délka pečení dortu je skutečně různá podle typu a výkonu trouby, při zkoušce byl dort hotov za půl hodiny, při natáčení u diváků to pak v jiné troubě trvalo hodinu. Z toho důvodu je nutné zkoušet špejlí, jestli je dort hotov.) Po upečení dortu si nachystáme čokoládovou polevu. Připravíme si cukrový rozvar, tedy svaříme cukr s vodou, tzv. na nit, což je na 103 stupňů, zchladíme ho a opatrně vmícháme do čokolády rozpuštěné s máslem. Důkladně vymícháme a nalejeme na připravený dort. Po ztuhnutí polevy dort podle vlastní fantazie dozdobíme plátky čokolády a ovocem.
REKLAMA

Přidat komentář