Postup
1
V hrnci na polévku rozehřejte dvě lžíce másla a olivový olej, přidejte cibuli i slaninu a osmahněte do zlatova. Přihoďte nastrouhanou mrkev a celer a na vyšším plameni smažte dvě až tři minuty. Přilijte rajčata, přiveďte k varu a zhruba čtvrt hodiny vařte.
2
Mezitím propláchněte ve studené vodě čočku a sceďte ji. Vložte ji do hrnce, důkladně promíchejte s ostatními ingrediencemi a zalijte vývarem. Polévku osolte, opepřete a za občasného míchání vařte, dokud čočka nezměkna. (trvá to přibližně půl hodiny)
3
Těsně před koncem přidejte do hrnce zbývající lžíci másla a vmíchejte nastrouhaný parmazán. Podle potřeby dosolte a připepřete. Podávejte teplé.
Foto ilustrační, zdroj: Pexels.com