Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Plundrové těsto

Znáte je z panerií a pekáren. Jsou to přesně ty křupavé a přitom neskutečně vláčné, máslem a medem nebo javorovým sirupem nasáté pletence s ořechy či rozinkové šneky. Stačí pár maličkostí a zrovna takové si upečete doma!

Vydání: 2007/11
Autor:
Hodnocení:
12 (hlasů)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu
Překládání: 1 hodina
Chlazení: 1–2 hodiny
Tvarování: 15–20 minut
 
PT15M
Pečení 0:15
Chléb a pečivo Řecká

Ingredience

    NA TĚSTO:

    • 2 vejce
    • kostka lisovaných kvasnic
    • 520 g polohrubé mouky
    • 150 g hladké mouky + na podsypání
    • 1 lžička soli
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • 10 rozemletých kardamomových semínek nebo 1,5 lžičky mletého kardamomu
    • 110 g másla

    NA MÁSLOVÝ BOCHÁNEK:

    • 250 g másla
    • 60 g hladké mouky

    NA ROZINKOVÉ ŠNEKY:

    • 1 vejce
    • 200 g rozinek
    • 200 ml rumu
    • javorový sirup

    NA SKOŘICOVÉ BRÝLE:

    • 1 vejce
    • 150–200 g tmavého třtinového cukru
    • 1 sáček skořice
    • javorový sirup

    NA PLETENEC S PEKANY:

    • 1 vejce
    • 100 g pekanových ořechů
    • medovo-vaječná poleva (125 g cukru smícháte s 1 bílkem, 50 g rozpuštěného másla, 60 ml medu a lžičkou kardamomu)

    NA PUDINKOVOU ČEPIČKU:

    • pudink z ½ litru mléka uvařený podle návodu, do něhož před vařením přidáte 1 balíček vanilinového cukru a 2 lžíce rumu, (hotový pudink můžete zjemnit dvěma lžícemi měkkého tvarohu)
    • plechovka nakládaných meruněk
    • rozšlehané vejce na potření

Příprava jídla

1. Do nádoby se 190 ml vody rozklepněte dvě vejce a rozmíchejte je. Poté do hrnku rozdrobte kvasnice, přilijte k nim část vaječné vody a důkladně promíchejte, abyste neměli žmolky. Směs z hrnku opět přilijte k vodě a vajíčkům a vše nechte čtvrt hodiny odpočinout v chladu.

2. Mezitím vsypte do mouky sůl, cukr a kardamom a do směsi rozmělněte máslo. Všechno vysypte na podložku, ve středu vytvořte důlek a vlijte do něj vychlazenou vajíčkovo-kvasnicovou směs. Nechte ji pomalu nasát mouku a až potom začněte ručně hníst těsto, dokud nebude krásně konzistentní a hladké. Těsto dejte do mísy, přikryjte a nechte dvacet minut odpočinout v lednici. Na pracovní
ploše si mezitím připravte dostatek místa na zcela zásadní krok: na překládání a vpravování másla do těsta.

Čtvero překládání těsta
Při překládání a následném vyvalování musí zůstat těsto chladné; dávejte ho proto po každém kroku (od bodu 3) na 5–10 minut do lednice. Dobrým pomocníkem může být i váleček, jenž se plní ledovou vodou.

1. Mírně změklé máslo a mouku dejte do větší mísy a (nejlépe rukama) zapracujte do kompaktního bochánku, který se nikde netrhá. Vytvarujte z něj čtverec o hraně 20 centimetrů, vysoký 3–4 centimetry. Máslový bochánek vložte do lednice a nechte úplně zchladnout a zpevnit, aby znovu připomínal máslovou kostku.

2. Těsto z lednice (pěkně nakynuté) vyválejte do jakéhosi čtyřlístku. Podaří se vám to, když budete válečkem tlačit méně na prostředek těsta, a naopak víc směrem do všech světových stran. Prostředek bude silnější a velký zhruba 20 × 20 centimetrů.

3. Doprostřed čtyřlístku umístěte máslový bochánek a zabalte ho.

4. Ze vzniklého bochánku vyválejte plát těsta silný zhruba centimetr. Pomyslně si jej rozdělte na třetiny. Tu krajní přeložte přes prostřední a pak zdvojenou část přes poslední třetinu.

5. Malý trik pro velký úspěch: těsto otočte o 90 ° ve směru hodinových ručiček, znovu vyválejte do plátu a znovu stejným způsobem přeložte. Těsto se otáčí kvůli rovnoměrnému rozvalování, a tedy i lístkování těsta. (Je vyzkoušené, že při vyvalování
člověk tlačí na váleček víc u svého těla a nejméně na opačném konci těsta.)

6. Bochánek znovu otočte o 90 ° a vyválejte do plátu. Tentokrát si jej rozdělte na čtvrtiny. Ty krajní (z obou stran) přeložte přes
prostřední a pak obě zdvojené přes sebe. Po překládání dejte těsto na hodinu až dvě do ledničky (podle toho, jak rychle bude
kynout).

Dokončení
1. Na mírně pomoučněné podložce vyválejte těsto na téměř centimetrovou výšku. Odřízněte všechny rolující se obruby, které by mohly bránit těstu v naběhnutí. Vyberte si tvar a náplň (viz níže). Budoucí zákusky dávejte na plech vyložený pečicím papírem, nechte pár minut mírně nakynout a pečte patnáct až dvacet minut zhruba při 190 °C.


1. ROZINKOVÉ ŠNEKY
Plát těsta potřete našlehaným vajíčkem a posypte rozinkami namočenými do rumu. A začněte rolovat – stejně jako třeba koberec. Ze
vzniklé rolky odkrajujte centimetr silné šneky. Potřete je vajíčkem a dejte péct. Ihned po vyjmutí je potřete javorovým sirupem.

2. SKOŘICOVÉ BRÝLE
Plát těsta potřete našlehaným vajíčkem a hustě posypte směsí skořice a cukru. A rolujte: tentokrát z jedné strany do poloviny
a totéž z druhé. Z dvojrolky odkrajujte centimetr silné ,brýle‘. Potřete vajíčkem a dejte péct. Po vyndání potřete javorovým sirupem.

3. PUDINKOVÁ ČEPIČKA
Těsto nakrájejte na čtverce o hraně 10 centimetrů. Hrany zahněte dovnitř, aby tvořily zvýšené okraje. Doprostřed dejte 1–2 lžíce
pudinku a meruňku. Potřete vajíčkem.

4. PLETENEC S PEKANY
Těsto nakrájejte na centimetr silné ,provázky‘ a vždy po čtyřech je splétejte do pletence (stejně jako vánočku). Ze vzniklých copů
nakrájejte 12 centimetrů dlouhé zákusky. Potřete vajíčkem a nazdobte pekany. V půlce pečení přelijte medovo-vaječnou polevou.

Cukrář Martin Pokorný radí

  • Kupte kvalitní máslo 
    Čím bude kvalitnější, tím budou lepší i pletence. Do plundrového těsta se velmi dobře hodí česká másla; naopak nejméně vhodné jsou německé tuky.
  • Nechte těsto odpočívat 
    Opravdu ho po každém kroku poctivě chlaďte!
  • Použijte fólii 
    Pokaždé, když s těstem nepracujete, přikryjte ho fólií, aby zbytečně neokoralo a nevznikaly v něm trhliny, které vadí lístkování.
  • Máslový bochánek rozvalujte zlehka 
    Máslo se nesmí do těsta vmáčknout.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář