Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Plundrové těsto
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 35
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6259 kcal
Bílkoviny 150 g
Sacharidy 832 g
Tuky 228 g
Vláknina 105 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Znáte je z panerií a pekáren. Jsou to přesně ty křupavé a přitom neskutečně vláčné, máslem a medem nebo javorovým sirupem nasáté pletence s ořechy či rozinkové šneky. Stačí pár maličkostí a zrovna takové si upečete doma!

Suroviny

Na těsto
vejce 2 ks
droždí kostka
+ na podsypání
sůl 1 ČL
kardamom 1,5 ČL
mletý
máslo 110 g
Na pletenec s pekany
vejce 1 ks
pekanové ořechy 100 g
medovo-vaječná poleva: 125g cukru + 1 bílek + 50g rozpuštěného másla + 60ml medu + lžička kardamomu
Na pudinkovou čepičku
pudink
z 0,5l mléka, uvařený podle návodu
přidat do pudinku před vařením, hotový můžete zjemnit 2 lžícemi měkkého tvarohu
rum 2 PL
přidat před vařením do pudinku
meruňky 1 konzerva
nakládané
vejce 1 ks
rozšlehané, na potření
Na skořicové brýle
vejce 1 ks
třtinový cukr 150 g
mletá

Postup

1

Do nádoby se 190 ml vody rozklepněte dvě vejce a rozmíchejte je. Poté do hrnku rozdrobte kvasnice, přilijte k nim část vaječné vody a důkladně promíchejte, abyste neměli žmolky. Směs z hrnku opět přilijte k vodě a vajíčkům a vše nechte čtvrt hodiny odpočinout v chladu.

2

Mezitím vsypte do mouky sůl, cukr a kardamom a do směsi rozmělněte máslo. Všechno vysypte na podložku, ve středu vytvořte důlek a vlijte do něj vychlazenou vajíčkovo-kvasnicovou směs. Nechte ji pomalu nasát mouku a až potom začněte ručně hníst těsto, dokud nebude krásně konzistentní a hladké. Těsto dejte do mísy, přikryjte a nechte dvacet minut odpočinout v lednici. Na pracovní ploše si mezitím připravte dostatek místa na zcela zásadní krok: na překládání a vpravování másla do těsta.

3

Na mírně pomoučněné podložce vyválejte těsto na téměř centimetrovou výšku. Odřízněte všechny rolující se obruby, které by mohly bránit těstu v naběhnutí. Vyberte si tvar a náplň (viz níže). Budoucí zákusky dávejte na plech vyložený pečicím papírem, nechte pár minut mírně nakynout a pečte patnáct až dvacet minut zhruba při 190 °C.

Čtvero překládání těsta
Při překládání a následném vyvalování musí zůstat těsto chladné; dávejte ho proto po každém kroku (od bodu 3) na 5–10 minut do lednice. Dobrým pomocníkem může být i váleček, jenž se plní ledovou vodou.

  • Mírně změklé máslo a mouku dejte do větší mísy a (nejlépe rukama) zapracujte do kompaktního bochánku, který se nikde netrhá. Vytvarujte z něj čtverec o hraně 20 centimetrů, vysoký 3–4 centimetry. Máslový bochánek vložte do lednice a nechte úplně zchladnout a zpevnit, aby znovu připomínal máslovou kostku.
  • Těsto z lednice (pěkně nakynuté) vyválejte do jakéhosi čtyřlístku. Podaří se vám to, když budete válečkem tlačit méně na prostředek těsta, a naopak víc směrem do všech světových stran. Prostředek bude silnější a velký zhruba 20 × 20 centimetrů.
  • Doprostřed čtyřlístku umístěte máslový bochánek a zabalte ho.
  • Ze vzniklého bochánku vyválejte plát těsta silný zhruba centimetr. Pomyslně si jej rozdělte na třetiny. Tu krajní přeložte přes prostřední a pak zdvojenou část přes poslední třetinu.
  • Malý trik pro velký úspěch: těsto otočte o 90 ° ve směru hodinových ručiček, znovu vyválejte do plátu a znovu stejným způsobem přeložte. Těsto se otáčí kvůli rovnoměrnému rozvalování, a tedy i lístkování těsta. (Je vyzkoušené, že při vyvalování člověk tlačí na váleček víc u svého těla a nejméně na opačném konci těsta.)
  • Bochánek znovu otočte o 90 ° a vyválejte do plátu. Tentokrát si jej rozdělte na čtvrtiny. Ty krajní (z obou stran) přeložte přes prostřední a pak obě zdvojené přes sebe. Po překládání dejte těsto na hodinu až dvě do ledničky (podle toho, jak rychle bude kynout).



ROZINKOVÉ ŠNEKY
Plát těsta potřete našlehaným vajíčkem a posypte rozinkami namočenými do rumu. A začněte rolovat – stejně jako třeba koberec. Ze vzniklé rolky odkrajujte centimetr silné šneky. Potřete je vajíčkem a dejte péct. Ihned po vyjmutí je potřete javorovým sirupem.

SKOŘICOVÉ BRÝLE
Plát těsta potřete našlehaným vajíčkem a hustě posypte směsí skořice a cukru. A rolujte: tentokrát z jedné strany do poloviny a totéž z druhé. Z dvojrolky odkrajujte centimetr silné ,brýle‘. Potřete vajíčkem a dejte péct. Po vyndání potřete javorovým sirupem.

sladké pečivo

 PUDINKOVÁ ČEPIČKA
Těsto nakrájejte na čtverce o hraně 10 centimetrů. Hrany zahněte dovnitř, aby tvořily zvýšené okraje. Doprostřed dejte 1–2 lžíce pudinku a meruňku. Potřete vajíčkem.

 PLETENEC S PEKANY
Těsto nakrájejte na centimetr silné ,provázky‘ a vždy po čtyřech je splétejte do pletence (stejně jako vánočku). Ze vzniklých copů nakrájejte 12 centimetrů dlouhé zákusky. Potřete vajíčkem a nazdobte pekany. V půlce pečení přelijte medovo-vaječnou polevou.

Cukrář Martin Pokorný radí

  • Kupte máslo 
    Do plundrového těsta se velmi dobře hodí máslo; naopak nejméně vhodné směsné rostlinné tuky.
  • Nechte těsto odpočívat 
    Opravdu ho po každém kroku poctivě chlaďte!
  • Použijte fólii 
    Pokaždé, když s těstem nepracujete, přikryjte ho fólií, aby zbytečně neokoralo a nevznikaly v něm trhliny, které vadí lístkování.
  • Máslový bochánek rozvalujte zlehka 
    Máslo se nesmí do těsta vmáčknout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/11

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč