
Sýrové fondue
Nejznámější švýcarské jídlo, pyšnící se statusem národního pokrmu. Švýcarsko se skládá z kantonů – a jeho fondue z regionálně příslušných, vždy originálních sýrů.
Ingredience
- 500 g švýcarského sýra, např. gruyère, hrubě nastrouhaného, naloupaného na tenké plátky nebo drobně nakrájeného
- 500 g sýra typu ementál, nastrouhaného
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžička strouhaného muškátového oříšku
- ½ lžičky mletého bílého pepře
- asi 300 ml suchého bílého vína
- 3 velké stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 bageta nebo žitný chleba, nakrájený na kostičky
- okurčičky, nakládaná zelenina k přikusování a bílé víno k zapíjení
Příprava jídla
V míse promíchejte oba sýry, mouku a koření. V silnostěnném těžkém kastrůlku uveďte na mírném plameni k varu většinu vína s česnekem. Po hrstech zašlehávejte sýr a nechte ho na mírném plameni za stálého míchání rozpustit. Po každé várce prošlehejte dohladka. Je-li třeba, přidávejte po lžících zbylé víno. Přesuňte do nádoby na fondue a udržujte teplé.
Nádobu s fondue postavte na stůl nad zapálený hořáček a nechte každého hosta, aby si napichoval na dlouhou vidličku kousky chleba a namáčel je v horkém fondue.
NĚCO NAVÍC: Kvalita sýra výrazně ovlivní to, jaký vztah si k fondue vytvoříte. Sáhněte proto po tom nejkvalitnějším sýru typu ementál anebo rovnou po originálu. V obchodě Cheesy, Letenské náměstí 6, Praha 7, najdete sýry špičkové kvality přímo ze Švýcarska, Holandska a Francie.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Andrea Turoková
5. Březen 2009 17:18