Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Polévka mrkvičková

Chuť olivového oleje a omamná vůně tymiánu a pomeranče této jemné elegantní polévky vám pomohou vyhnat z hlavy jakékoli vzpomínky na dětskou výživu.

Vydání: 2004/4
Autor:
Hodnocení:
20 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
PT15M
Vaření 0:15
Polévka

Ingredience

    • 800 g mrkve pokrájené na kolečka
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 středně silný na kolečka nakrájený pórek (bílou část)
    • 1/2 sklenky čerstvě vylisované pomerančové šťávy  (tj. z 1 menšího pomeranče)
    • 1 l drůbežího vývaru
    • kelímek hustého bílého jogurtu
    • 1 lžičku sušeného tymiánu
    • opražená sezamová semínka (nemusí být)
    • sůl a pepř

Příprava jídla

1. Na oleji poduste za občasného míchání pórek a mrkev. Bude to trvat asi 10 minut. Zelenina by měla jen lehce zezlátnout. Přilijte pomerančovou šťávu a vývar, přidejte půl lžičky tymiánu a mírně povařte asi 15 minut.

Tip Apetitu:
Krémové polévky si ve světových kuchyních stojí o třídu výš než jejich kolegyně, které nebyly závěrem vaření propasírovány nebo rozšlehány dohladka. Pokud vaší polévce k té pravé luxusní konzistenci ještě krůček chybí, můžete si vypomoci klasickou jíškou. Podstatně elegantnější a lehčí je přidat při vaření několik kousků brambor, které nakonec rozmixujete spolu s ostatní zeleninou. Pro změnu můžete na závěr v polévce rozpustit kousek másla prohnětený s trochou hladké mouky.
 
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Polévka skvělá, ale bylo potřeba asi o 1/4 l vývaru víc (na tenhle objem mrkve a pórku), jinak je to regulérní kaše místo polévky. A při psaní postupu příště méně chvátat! Kam zmizel jogurt uvedený v ingrediencích? Chybí i mixování... pro zkušenější je to jasné, ale chudák zařátečník samouk
Obrazek uzivatele
Kdyz jsi tak chytra a chces nam chudackum pomoct tak proc jsi to tam nenapsala o tom jogurtu ?
Obrazek uzivatele
Neverim svym ocim, uz i v diskusi u receptu se objevuje ona typicky ceska "reakcni" agrese... Monicina vytka byla opodstatnena, s jogurtem je to i pro me zahada, skoda, ze se autori nedivaji do diskusi a neprovedou upravu...
Obrazek uzivatele
Agrese u vaření se docela hodí (třeba při naklepávání řízků). Jogurt snad vyplývá z obrázku a to, že krémová polévka se neobejde bez mixování jsem věděla už v osmi letech
Obrazek uzivatele
S tou agresi a hlupotou na ceskem internetu je to silene, diky monice zaprizpevek, upozornila nas na uskali receptu. Nika nas bohuzel upozornila jen na svou hloupost.
Obrazek uzivatele
Je to fakt hnusné, jak se někteří lidé v diskusích chovají. Naštěstí ne úplně všude. Pokud někomu vadí, co někdo dopíše ve snaze pomoct, tak ať to nečte. Mně to pomohlo.
Obrazek uzivatele
ano, je pravda, ze se musi pridat vice vyvaru, nebot pak je to hodne kasovite huste. JInak, polevka me nadchla a je vynikajici. Jednicka s hvezdickou.
Obrazek uzivatele
dekuju :-)
Obrazek uzivatele
Jogurt je pouze čepička navrchu polévky. Velmi pravděpodobně..
Obrazek uzivatele
Polevka je vyborna, miluje ji i manzel ktery jinak radeji maso a osklibal se kdyz jsem rikala, ze udelam mrkvovou polevku. Ale od te doby zadoni, kdy ji udelam zase :) Jen premyslim, co jsem udelala prvne spatne, ze se mi mrkev moc nerozvarila, ani asi po hodine. Musela jsem ji docela nasilim rozmixovat a i tak zustaly kousky.

Přidat komentář