Suroviny
máslo
150
g
na pokapání a vymazání
cukr
50
g
třtinový nebo ovocný
žloutek
2
ks
sůl
vanilka
mléko
1
l
cca
citronová šťáva
2
PL
z 1 citronu
droždí
40
g
1 kostka
mák celý
mletý
cukr
podle chuti
Postup
1
Z cukru, kvasnic, 3 lžic teplého mléka a lžíce mouky zaděláme kvásek, který necháme vykynout.
2
Mezitím si nachystáme prosátou mouku, osolíme ji. Nastrouháme do ní kůru.
3
Zahřejeme mléko s vanilkou, rozpustíme máslo. Tekuté ingredience smícháme.
4
Po vykynutí kvásku vše pečlivě zpracujeme do tužšího těsta. Nejlépe prohněteme hnětačem, nebo poctivě vařečkou, až je těsto hladké a dělá bublinky.
5
Dáme do tepla vykynout (cca 45 minut). Poté znovu prohněteme a dáme opět kynout.
6
Po dalších 45 minutách dáme těsto na vymazaný vyšší plech (jinak nám uteče na okrajích).
7
Poklademe švěstkami, posypeme hustě mákem s cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem.
8
Dáme péct asi na 35 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.