Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sýrové prkénko

Tohle vlastně není recept, spíš nápad – nic se totiž nevaří. Stačí nakoupit, vybalit a vyskládat na podnos. Jediné, co potřebujete navíc, je pár malých fíglů.

Vydání: 2004/12
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
P

Ingredience

    Několik různých druhů sýra (všechny uvedené koupíte v běžné prodejní síti), ideálně kousek od každého druhu, aby paleta byla co nejpestřejší.
    Takže kousek:

    • ovčího nebo kozího sýra
    • tvrdého sýra typu ementál nebo čedar
    • sýra s bílou plísní na povrchu (jako brie nebo camembert)
    • sýra s modrou plísní (jako rokfór) ,dekorativního‘ sýra jako např. St.  Maure v popelu nebo sýra s červenou plísní na povrchu Reblochon

Příprava jídla

1. Sýry vyndejte hodinu předem, rozložte na prkénko nebo rovný talíř, položte doprostřed stolu, vyzbrojte hosty nožem – a hodujte. Pokud nemáte speciální nůž na sýry, vystačíte s příborovým.

2. Bagety a chleba schovejte do spíže a klidně řekněte, že bohužel došly. Místo pečiva podávejte slané sušenky, tyčky, preclíky, hroznové víno, vlašské ořechy…

3. Nezapomeňte na víno – znalci dodržují důmyslný systém pravidel, já jsem však v tomto ohledu naprostá anarchistka. Piju takové víno, na jaké mám zrovna chuť. Naopak: je zábavné řešit tento kvíz až u stolu a společně poznávat, který sýr se do páru s daným vínem hodí nejvíc a který méně. 

Sýrová pravidla:
■ Lepší je chtít, aby vám odkrojili z bochníku; předem nakrájené sýry zabalené ve fólii berte, jen když není zbytí. Nevíte totiž nic o tom, jak dlouho v ní už leží a – v podstatě se kazí.
■ Zvlášť u sýrů se opravdu vyplatí investovat do kvality. Cena pravého čedaru je oproti české variantě dvoj- až trojnásobná, ale totéž platí i o intenzitě chuti.
■ Český Hermelín Premium úlohu na sýrovém prkénku, co znamená svět, zvládne stejně dobře jako brie. Naopak niva by v tomhle kusu neměla dostat ani štěk; docela dobrým kompromisem je Paladin (33 Kč/100 g).
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.12/04, str.60

Přidat komentář