
Sýrové prkénko
Tohle vlastně není recept, spíš nápad – nic se totiž nevaří. Stačí nakoupit, vybalit a vyskládat na podnos. Jediné, co potřebujete navíc, je pár malých fíglů.
Vydání: 2004/12
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- ovčího nebo kozího sýra
- tvrdého sýra typu ementál nebo čedar
- sýra s bílou plísní na povrchu (jako brie nebo camembert)
- sýra s modrou plísní (jako rokfór) ,dekorativního‘ sýra jako např. St. Maure v popelu nebo sýra s červenou plísní na povrchu Reblochon
Několik různých druhů sýra (všechny uvedené koupíte v běžné prodejní síti), ideálně kousek od každého druhu, aby paleta byla co nejpestřejší.
Takže kousek:
Příprava jídla
1. Sýry vyndejte hodinu předem, rozložte na prkénko nebo rovný talíř, položte doprostřed stolu, vyzbrojte hosty nožem – a hodujte. Pokud nemáte speciální nůž na sýry, vystačíte s příborovým.
2. Bagety a chleba schovejte do spíže a klidně řekněte, že bohužel došly. Místo pečiva podávejte slané sušenky, tyčky, preclíky, hroznové víno, vlašské ořechy…
3. Nezapomeňte na víno – znalci dodržují důmyslný systém pravidel, já jsem však v tomto ohledu naprostá anarchistka. Piju takové víno, na jaké mám zrovna chuť. Naopak: je zábavné řešit tento kvíz až u stolu a společně poznávat, který sýr se do páru s daným vínem hodí nejvíc a který méně.
Sýrová pravidla:
■ Lepší je chtít, aby vám odkrojili z bochníku; předem nakrájené sýry zabalené ve fólii berte, jen když není zbytí. Nevíte totiž nic o tom, jak dlouho v ní už leží a – v podstatě se kazí.
■ Zvlášť u sýrů se opravdu vyplatí investovat do kvality. Cena pravého čedaru je oproti české variantě dvoj- až trojnásobná, ale totéž platí i o intenzitě chuti.
■ Český Hermelín Premium úlohu na sýrovém prkénku, co znamená svět, zvládne stejně dobře jako brie. Naopak niva by v tomhle kusu neměla dostat ani štěk; docela dobrým kompromisem je Paladin (33 Kč/100 g).
2. Bagety a chleba schovejte do spíže a klidně řekněte, že bohužel došly. Místo pečiva podávejte slané sušenky, tyčky, preclíky, hroznové víno, vlašské ořechy…
3. Nezapomeňte na víno – znalci dodržují důmyslný systém pravidel, já jsem však v tomto ohledu naprostá anarchistka. Piju takové víno, na jaké mám zrovna chuť. Naopak: je zábavné řešit tento kvíz až u stolu a společně poznávat, který sýr se do páru s daným vínem hodí nejvíc a který méně.
Sýrová pravidla:
■ Lepší je chtít, aby vám odkrojili z bochníku; předem nakrájené sýry zabalené ve fólii berte, jen když není zbytí. Nevíte totiž nic o tom, jak dlouho v ní už leží a – v podstatě se kazí.
■ Zvlášť u sýrů se opravdu vyplatí investovat do kvality. Cena pravého čedaru je oproti české variantě dvoj- až trojnásobná, ale totéž platí i o intenzitě chuti.
■ Český Hermelín Premium úlohu na sýrovém prkénku, co znamená svět, zvládne stejně dobře jako brie. Naopak niva by v tomhle kusu neměla dostat ani štěk; docela dobrým kompromisem je Paladin (33 Kč/100 g).
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
31. Srpen 2007 08:10