Typicky španělský recept – jogurt se hojně používá v maurské kuchyni a z rozinek a mandlí se peče v celém Španělsku. A sherry dodá koláči správný šmrnc.
Suroviny
Postup
Rozinky v misce zalijte sherry a nechte asi půl hodiny marinovat. Mezitím předehřejte troubu na 180/160 stupňů. Hlubokou koláčovou formu o průměru 20 cm zlehka vymázněte máslem a dno vyložte pečicím papírem.
Smíchejte jogurt, olej a vejce. Do mísy vsypte mouku, mandle, kypřicí prášek a cukr a přidejte jogurtovou směs. Přidejte polovinu rozinek a zpracujte těsto. Dejte ho do připravené formy a uhlaďte lžící. Pečte 50–55 minut, až bude koláč na dotek pružit a zapíchnutá špejle po vytažení čistá.
Koláč na několika místech propíchejte špejlí, přelijte ho pěti lžícemi sherry a nechte nasáknout. Pokud budete koláč připravovat s předstihem, v této fázi ho můžete uchovat ve vzduchotěsném obalu až tři dny.
Koláč podávejte nakrájený na řezy, teplý nebo vychlazený a pocukrovaný. Servírujte nejlépe s vanilkovou zmrzlinou posypanou prohřátými zbývajícími rozinkami.