Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Karlovarská telecí roláda

Se svou starosvětskou elegancí jsou masové záviny symbolem poklidných rodinných obědů. Už jen pohled na ně vyvolává dobrou náladu, a ta kombinace lahodných chutí? Přímo bouři nadšení!

Vydání: 2008/5
Autor:
Hodnocení:
11 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H15M
Pečení 1:15
Maso Česká

Ingredience

    • 800 g masa z telecí kýty
    • 150 g šunky
    • 5 lžic másla + tuk na opékání rolády
    • 4 vejce
    • 2 sladkokyselé okurky
    • asi 250 ml vývaru na podlití
    • 1 lžíce hladké mouky na zahuštění
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 kg brambor k podávání

Příprava jídla

1. Maso, které má z této části – kýty – tvar jakéhosi bochníčku, rozřízněte napříč tak, abyste získali plochý plát. To znamená, že maso nesmíte rozkrojit úplně, ale tak, aby se dalo rozevřít jako kniha. Pokud se vám nepovede zcela čistý řez, nic se neděje.

2. Snáze se vám bude s masem pracovat, když ho důkladně naklepete. Bude také křehčí a zvětší se jeho plocha. Jemné telecí je dobré naklepávat přes fólii, aby se nepotrhalo.

3. Stejnoměrně maso poprašte solí a pepřem, nejlépe čerstvě mletým, a poklaďte plátky uzeniny. Chcete-li roládu ještě bohatší, můžete zkombinovat třeba šunku a anglickou slaninu.

4. Připravte náplň, s níž se dá dobře manipulovat. Rozehřejte dvě až tři lžíce másla. Vyklepněte vejce, rychle je rozmíchejte, vsypte okurky pokrájené na krátké nudličky a lehce osolte. Jakmile vejce začnou být krémovitá, sejměte pánev z plamene.

5. Pikantní směs z vajec a okurky lehce rozestřete na šunku tak, aby okraj masa zůstal volný, závin se bude lépe balit. Vejce můžete ještě poprášit čerstvě mletým pepřem. Plát masa s náplní opatrně stočte jako roládu.

6. Silným kuchyňským provázkem roládu pevně svažte tak, aby se na hřbetě křížil – protahujte jej v podélném směru a křižte se smyčkami. Konce masa zasuňte dovnitř, náplň pak nemůže vytékat. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Pečlivě omyjte brambory.

7. Pánev potřete tukem a roládu ze všech stran opečte. Přesuňte do pekáče, podlijte vývarem a pečte hodinu a čtvrt; občas roládu polijte šťávou. Po čtvrthodině přidejte do pekáče brambory. Upečené maso a brambory vyjměte, šťávu zahustěte zbylým máslem rozetřeným s moukou, rozšlehejte a chvíli povařte.

Něco navíc
Místo okurky můžete použít směs pokrájených bylinek a cibulku a šunku doplnit anglickou slaninou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Telecí kotlety s lilkovou krustou

Telecí balenky na tokajském víně

Bůčková roláda

REKLAMA

Přidat komentář