Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

‚Dort‘ z karamelových větrníků

Větrníková extáze! Uvnitř vanilkový krém, navrchu karamelová omáčka. Skvělé!

Vydání: 2008/5
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 10 větrníků
Doba přípravy: Do hodiny
+ doba na plnění a zdobení dle potřeby
PT30M
Pečení 0:30
Dort Česká

Ingredience

    • 240 g másla + na vymazání plechu
    • 2 lžičky krupicového cukru
    • špetka soli
    • 400 g polohrubé mouky
    • 8 vajec + 2 vejce rozkvedlaná se 2 lžícemi mléka

    Na krém:

    • 250 ml smetany ke šlehání
    • 250 ml plnotučného mléka
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • 6 žloutků
    • semínka ze 2 vanilkových lusků

    Na karamelovou omáčku:

    • 200 g krupicového cukru
    • 250 ml smetany ke šlehání

Příprava jídla

Předehřejte troubu na 220 stupňů, plech zlehka vymázněte máslem a vyložte pečicím papírem. Do kastrolu nalijte půl litru vody, přidejte máslo, cukr a sůl a za stálého míchání přiveďte k varu. Pak přisypte odváženou mouku – snažte se, abyste ji vysypali najednou, a stále důkladně míchejte vařečkou. Jakmile se hmota vytvaruje do koule a nebude se lepit na vařečku, stáhněte hrnec z ohně. Nechte trochu vychladnout, pak těsto přesuňte do kuchyňského robotu. Spusťte metly a postupně přidávejte vejce. Hněťte tak dlouho, až bude těsto lesklé, hladké, pružné a přestane se lepit na lžíci.

Cukrářským sáčkem nebo lžičkou tvarujte na plech malé bochánky. Dávejte je raději dále od sebe, protože při pečení přibližně zdvojnásobí objem. Těsně před pečením je pomocí prstů potřete troškou rozkvedlaného vajíčka s mlékem.

Vložte do rozpálené trouby a ihned stáhněte teplotu na 190 stupňů. Pečte dozlatova asi pětadvacet minut; během první čtvrthodiny troubu v žádném případě neotvírejte. Upečené větrníky sundejte z plechu, vrchní částí dolů je položte na mřížku a nechte vychladnout.

Teď připravte krém: do hrnce dejte mléko se smetanou a 1 lžící cukru a zahřívejte těsně pod bod varu. V misce utřete žloutky s druhou lžící cukru a vanilkovými semínky a za stálého šlehání přidejte do horkého mléka. Šlehejte do zhoustnutí. Po vychladnutí krému plňte rozkrojené větrníčky.

Zbývá karamelová omáčka: do rendlíku nalijte 100 ml studené vody a vmíchejte do ní cukr. Zahřívejte na mírném plameni, až se cukr rozpustí. Míchejte do zlatohnědé barvy. Pak do karamelu opatrně vlijte 50 ml vroucí vody, rychle stáhněte z ohně a přidejte smetanu. Stále míchejte. Pokud začne směs tuhnout nebo se v ní tvoří hrudky, vraťte rendlík na oheň a míchejte dohladka.

Podávejte k větrníkům, omáčka je skvělá teplá i vychlazená.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Na víkend: cukrárna u vás doma

Ovocné košíčky

Vanilkový dort s malinovým krémem

Karamelové řezy

Kopretinové košíčky

Marcipánovo-višňové kuličky

Sušenky od srdce

Karibský svatební dort

REKLAMA

Přidat komentář