
Uživatelský
recept
recept
Vepřové na švestkách
Popis receptu:
Původní indický recept je sice s jehněčím masem, ale vepřové nebo kuřecí jsou také vítečné :-) Kdo má rád jemnější chutě, doporučuji přidat jogurt.
Autor: Terezie Kouřilová
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Ingredience
-
750 g vepřového masa bez kosti
2 hrnky švestek (polovina nakrájená nadrobno, polovina na měsíčky)
2 střední cubile (nakrájené na plátky)
4 stroužky česneku (nasekané na jemno)
2,5 cm kousek čerstvého zázvoru (nasekaný na jemno)
3 hřebíčky
4 zelené kardamomy
2,5 cm kousek skořice
2 zelené čili papričky (najemno nasekané)
1/4 lžičky kurkumy
1 1/2 lžičky mletého koriandru
2 lžičky mletého čili
3 lžíce sekaných lístků koriandru
250 ml vývaru nebo vody
sůl
olej
Příprava jídla
V hluboké pánvi rozehřejeme olej a smažíme cibuli až je zlatá a začíná na okrajích hnědnout. Trvá to asi 10-15 minut a je třeba dbát, aby se nepřipálila. Přidáme nasekaný česnek, zázvor, hřebíčky, kardamomy, skořici a zelené čiili papričky. Minutu smažíme. Přidáme kurkumu, mletý koriandr a čili. Dobře promícháme a necháme prohřát. Přidáme maso nakrájené na kostky, osolíme a 5 minut za stálého míchání smažíme v koření. Přikryjeme a necháme dalších 10 minut dusit ve vlastní šťávě. Pokud je směs velmi suchá a hrozí připálení, přidáme malé množství horké vody. Na konci dušení musí vzniknout hustá směs, která dobře obaluje maso. Přidáme jemně nasekané švestky a necháme asi 2 minuty s masem osmažit. Přidáme čerstvé nasekané lístky koriandru, vývar nebo vodu a necháme na mírném ohni vařit asi 30 minut. Pak přidáme švestky nakrájené na měsíčky a společně dovaříme doměkka. Před podáváním posypeme zbytkem koriandrových lístků. Jíme s rýží nebo plackami.
Přidat komentář