Bílka se rozšlehaji do pěny a postupně se k nim přidává 1,30 kg cukru pak se miska přesune nad hrnec s vroucí vodou a pomalu nad párou (ne ve vodě) se elektrickým šlehačem míchají do lesklé tuhé pěny asi 15 až 20 minut. Poté misku přeneseme na pracovní plochu a mícháme ještě asi 5 minut do zchladnutí. Takto ušlehané bílky se naplní do cukrářského sáčku a postupne natíráme pláty na 4 namazané pečící papíre na které jsme si dopředu nakreslili stejný tvar dortu třeba srdíčko, podkova nebo hvězda.... Okraje hezky cukrářským sáčkem a vnitřek se může jen lehce rozetřít do tvaru. Výška každého plátu by měla být přibližne 1,5 cm. Takto připravené pláty sušíme třeba na topení zhruba 2 dny nebo když spěcháme tak v troube maximalne pri 60 ° asi 45 minut ale davame pozor at bilka nezžloutnou. Pláty by se měli usušit na povrchu do křupava ale vevnitř by měli zůstat hezky vláčné.
Náplň: žloutka šlehame s kakaem a zbytkem cukru podobně jako bílka nad parou asi 10 - 15 min. Odstavíme a do ještě teplého krému přidáme rozpuštěnou čokoládu zašleháme, přidáme polovinu másla nebo heru a neháme vychladnut. Do úplně zchladlého krému přidáme zbytek másla a vyšleháme do lesklého krému.
Bílé pláty postupně mažeme čokoládovým krémem a skládáme na sebe. Vrch ozdobime zbytkem čokoládového krému pěnovými pusinkami které jsme udělali ze zbytku bílků a zlatými nebo stříbrnými kuličkami.
Tipy a rady:
Bílka s cukrem doporučuji míchat po částech. Najednou je jich opravdu hodne. Klidne si je rozdelte po pěti bílkách at pak víte jak velký plát z nich uděláte.
Do čokoládového krému je lepší dát jemný cukr nebo pískový nebo pořádne rozmíchat na začátku at se cukr úplne rozpustí a není cítit krystalky.Pokd by se Vám krém zdál velmi hustý můžete jej rozředit několika lžícemi zalité horké kávy.