Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Šťavnatý karotkový dortík

Před časem zvítězil ve čtenářské soutěži o 10 nejlepších receptů roku časopisu Marianne. Není divu – těsto je až dětsky snadné, výsledek šťavnatý, vláčný a výborně uchovatelný. Plnit jím můžete formy nejrůznějších tvarů a velikostí, případně jej péci na plechu. Proto nešetříme místem a přinášíme tento recept znovu pro všechny, kterým až dosud zůstával utajen.

Vydání: 2004/4
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Doba přípravy: Do hodiny
PT30M
Pečení 0:30
Dort Americká

Ingredience

    • 250 g polohrubé mouky
    • 1 vejce
    • 1/2 lžičky skořice
    • 1/2 sáčku prášku do pečiva
    • 1 lžičku jedlé sody
    • 125 ml medu
    • 200 g másla
    • 50 ml čerstvé citronové šťávy
    • 150 g nahrubo nastrouhané mladé  mrkvičky
    • 100 g rozinek
    • 50 g strouhaného kokosu
    • 100 g sekaných nebo mletých  vlašských ořechů

    Na krém:

    • 125 g lučiny
    • 50 ml medu
    • 1/2 sáčku vanilkového cukru
    • 1/2 lžíce citronové šťávy
    • 50 g sušeného mléka (nemusí být)

    Na zdobení:

    • na proužky naškrábanou kůru z jednoho omytého pomeranče (viz Tip)
    • 125 ml vody
    • 125 g cukru

     

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 180 °(elektrickou) nebo na 160 °(horkovzdušnou). Změklé máslo utřete s medem, vejci a citronovou šťávou. Přidejte k němu sypké přísady a důkladně prohněťte. Vmíchejte strouhanou mrkev, kokos, rozinky a ořechy. Nemáte-li karotku, ale starší mrkev, raději ji po nastrouhání předvařte ve vodě s trochou cukru a přidejte do těsta.

2. Těsto naneste do máslem vymazaných forem nebo na plech a pečte 30 až 45 minut. Nechte trochu vychladnout ve formě a pak vyklopte.

3. Lučinu promíchejte s ostatními přísadami a hebkým krémem vlažný moučník potřete. Klasickou ozdobou jsou lehce kýčovité marcipánové mrkvičky, ale jemně nakrouhaná pomerančová kůra krátce povařená v oslazené vodě je vyloženě moderní cukrářskou tečkou.

Tip Apetitu:
  • Dezert bude ještě vláčnější a šťavnatější, zabalíte-li ho hned po upečení do alobalu. Do těsta za stejným účelem můžete přidat i půl sklenky mléka, ve kterém také můžete namočit strouhaný kokos. Nemáte-li rádi kokos, nahraďte ho strouhaným jablkem.
  • Pokud jste upekli vyšší tvar, můžete dezert nejen krémem potřít, ale také rozkrojit a naplnit. V tom případě ho připravte dvojnásobné množství.
  • Změňte způsob krájení a uvidíte, jak karotka všem zachutná! Nepotřebujete k tomu nic víc než obyčejnou škrabku na brambory. Vypadnou z ní průsvitné křehké plátky, které zazáří jako v salátu. Pomocí ostrého nože zase vyrobíte roztomilé sirky. Bude jim to slušet v jarních polévkách. Chcete-li vypadat, že se vyznáte, říkejte jim ,julienne‘. 
  • Proužky z pomeranče nejlépe vytvoříte speciální škrabkou, kterou koupíte pod názvem zester.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dobrý den, jmenuji se Karolína a jsem z Prahy dnes jsem se pokusila upéct šťavnatý karotkový dortík podle vašeho receptu, bohužel dortík nejen že nevykynul ale naprosto se odstavnil v průběhu pečení, nevím co mám dělat, mé děti mě obvinují že jsem špatná matka. prosím poraďte Karolína 739 205596
Obrazek uzivatele
Dobrý den,dělala jsem právě včera mrkvovou bábovku podle podobného receptu,ale jen se lžící mouky a více ořechy/mám hodně/.Před zamícháním do těsta je potřeba mrkev v hrsti vymačkat.Šťávu pak o 9/10 doplnit vodou a vypít.Těsto jsem pekla v bábovkové formě v teplovzdušném hrnci na 180,vyskočilo to,dopékala se na 150 - celkem půl hodinky.Snězena za 10 minut.První inspirace ale přišla tento týden z pořadu Varení,pečení.Tak ať se to všem podaří !
Obrazek uzivatele
Mám naprosto stejnou zkušenost

Přidat komentář