Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Borůvkové koláčky

Tyhle koláčky nejsou receptem na pět minut, ale rozhodně stojí za to. Udělejte si proto dostatek času a užijte si to. Soustřeďte se hlavně na tři věci: rychlé zapracování másla do těsta, propíchnutí dna koláčků a závěrečné pocukrování před pečením. Křupavá krusta vám budiž odměnou!

Vydání: 2008/6
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
PT25M
Pečení 0:25
Koláč Středomořská

Ingredience

    • 175 g hladké mouky
    • 150 g moučkového cukru
    • 100 g neloupaných mletých mandlí
    • strouhaná kůra z omytého citronu
    • 1 lžička skořice
    • ½ lžičky mletého hřebíčku
    • špetka soli
    • 100 g studeného másla nakrájeného na kousky + na vymazání formiček
    • 3 žloutky + 1 na potření těsta
    • cukr krystal na posypání těsta

    Na borůvkovou náplň:

    • 250 g borůvek
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • 1 lžička citronové šťávy

    Na mandlový základ:

    • 50 g mletých mandlí
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 30 g krupicového cukru
    • 40 g změklého másla
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 1 lžička strouhané citronové kůry

Příprava jídla

1 Mouku prosejte s cukrem, přidejte mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Přidejte tři vidličkou prošlehané žloutky a vše zpracujte. Nakonec do těsta patří dobře vychlazené máslo. Snažte se je zapracovat co nejrychleji, aby příliš nezměklo. Z těsta udělejte bochánek a dejte ho na půl hodiny do chladničky.

2 Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si šest středně velkých formiček. Vyválejte těsto na tloušťku tří milimetrů a vyřízněte z něj 6 koleček (o trochu větších než formičky) a 48 proužků (1× 10 cm). Proužky uložte do chladničky. Formičky zlehka vymažte máslem a vyložte těstem. Dno propíchejte vidličkou. Dejte stranou (klidně i do chladničky). Mezitím v míse promíchejte borůvky s cukrem i citronovou šťávou. V jiné míse spojte mandle, mouku, cukr, máslo, extrakt i kůru. Pak plňte formičky: mandlová hmota patří doprostřed dna a na ni borůvky. Každý z koláčů ještě ‚uzavřete‘ osmi proužky kladenými přes sebe. Nakonec vše potřete vajíčkem a posypte cukrem. Pečte 20–25 minut nebo dokud vršek nezezlátne.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Koláč s mandlemi a malinami

20 nejlepších letních koláčů z plechu a forem

30x neodolatelné borůvky

Koláč s jahodami

Malinové semifreddo

Pečený ovocný krém

Ledový jahodový jogurt

Borůvkovo-ostružinová Pavlova s růžovou vodou

REKLAMA

Přidat komentář