Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Celozrnné rizoto se zázvorem

Rýže dobře přijme chuť ostatních surovin. Ochucená voňavým zázvorem, výraznou sójovou omáčkou nebo chilli je přímo skvělá!

Vydání: 2008/6
Autor:
Hodnocení:
9 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
PT10M
Vaření 0:10
Asijská

Ingredience

    • panenský olivový nebo sezamový bioolej
    • 1 uzené tofu, nakrájené na kostky
    • 500 g sezonní biozeleniny, např. cibule, naťová cibule, mrkev, pórek (bílé a zelené části zvlášť), nakrájené na nudličky
    • 500 g uvařené biorýže natural
    • 50 g oříšků kešu, opražených na suché pánvi
    • 1 lžíce zázvorové šťávy (ze zázvoru o velikosti palce) nebo i více podle chuti

    Na zálivku:

    • 5 lžic sójové omáčky (přírodní – shoyu nebo tamari)
    • 3 lžíce rýžového nebo pšeničného biosirupu (lze použít i med)

Příprava jídla

1 Smíchejte ingredience na zálivku. Ve woku rozpalte olej, vložte tofu a 2 minuty opékejte. Přidejte zeleninu včetně bílých částí pórku a za stálého míchání opékejte ještě 3–5 minut tak, aby zelenina zůstala křupavá. Přimíchejte rýži, najemno nakrájené zelené části pórku i zálivku a nechte společně prohřát pod pokličkou. Nakonec přidejte zázvorovou šťávu (oloupaný zázvor nastrouhejte a přes sítko vytlačte šťávu) a kešu. Podle chuti dotáhněte surovinami na zálivku a zázvorovou šťávou.

NĚCO NAVÍC 
Sílu zázvoru můžete příště umocnit tím, že kousek oddenku nakrájíte nadrobno a přidáte ho už při opékání zeleniny. Jindy můžete zázvor vypustit a místo něj vyzkoušet rýžový ocet – získáte jemnou kombinaci tří chutí: slané, sladké a kyselé. A dobrota je uzený tempeh místo tofu!

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Houbové rizoto s marinovanou řepou

Macerované kuře se zázvorovou omáčkou

Mrkvovo-rýžový závin s mandlemi

Rýžové smažené krokety

Přidat komentář