Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rozmačkané brambory s kuřetem

Na rozmačkané brambory položte zlatohnědé kuřecí maso a zakápněte dresinkem. Nikdo by nevěřil, že jde o nízkotučné jídlo!

Vydání: 2005/1
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
P

Ingredience

    • 1300 g salátových brambor,  nakrájených na velké kusy
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 3 kuřecí prsa bez kostí a kůže, každé pokrájené na 6–8 kousků
    • 50 g sušených rajčat v oleji  (např. Sacla), odkapaných
    • 50 g černých oliv
    • 4 snítky rozmarýnu
    • nastrouhanou kůru a šťávu  z jednoho citronu
    • 1 lžičku kremžské hořčice
    • 2 hrsti řeřichy či polníčku
    • pepř a sůl

Příprava jídla

1. Brambory vsypte do vroucí osolené vody. Po deseti minutách jejich vaření se pusťte do přípravy kuřete.

2. Na velké pánvi či ve woku řádně rozpalte olivový olej. Položte na něj kousky kuřete; jakmile trochu zhnědnou, obraťte je a osmažte i po druhé straně. Poté snižte plamen a maso zvolna dosmažte dozlatova. 

3. Do pánve s kuřetem přidejte rajčata, olivy a rozmarýn. Všechno promíchejte a nechte několik minut dusit. Opepřete a znovu promíchejte.

4. Připravte dresink: smíchejte zbytek olivového oleje s citronovou kůrou i šťávou a s hořčicí. Dochuťte solí a černým pepřem.

5. Řeřichu (polníček) dejte na talíře. Slijte brambory, rozmačkejte je vidličkou a rozdělte na talíře. Na ně položte směs s kousky kuřete a všechno zakapejte citronovým dresinkem.

JEDNA PORCE OBSAHUJE cca 1903 kJ, 35 g cukrů, 11 g tuku, 2 g nasycených tuků, 6 g vlákniny, 1,48 g soli. V jídle není přidaný cukr.

Obměny:
Uzené tofu s citronovým dresinkem: Při přípravě této vegetariánské verze použijete místo kuřete dvě balení tofu (dohromady asi 440 g). Nakrájejte je na kostky a čtyři až pět minut pomalu smažte na olivovém oleji. Poté přidejte rajčata, olivy i rozmarýn a celou směs ještě několik minut vařte na nízkém plameni.

Ztracená vejce s nadrcenými bramborami: Další výborná alternativa! Když kuře nahradíte ztracenými vejci, citronový dresink ještě lépe prosákne celým pokrmem a výsledek je přímo excelentní. V tomto případě však vynechte černé olivy.

Tip Apetitu:
Rajčata se suší na jižním slunci, které jim dává intenzivní vůni a chuť. I proto vám jediná sklenička vydrží na několik použití. Rajčata naložená v olivovém oleji jsou navíc vláčná a plná zdravých nenasycených mastných kyselin. Např. Sacla, 290 g za 56 Kč, nabízí Albert či Carrefour.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mačkané brambory

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/05, str.72

Přidat komentář