Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ostrý krevetový koktejl

Nebojte se, svým přátelům nepředložíte sytou majonézovou kombinaci, ale variantu překvapivou, kaloricky lehčí a daleko pikantnější.

Vydání: 2004/4
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 30 minut
P

Ingredience

    • 350 g očištěných krevet
    • stroužek česneku
    • 1 čerstvou chilli papričku nebo půl lžičky sušeného chilli koření
    • 5 lžic olivového oleje
    • 2 pevná rajčata
    • 1 lžíci citronové šťávy
    • 1 lžičku medu
    • 1 lžíci sekané koriandrové nebo petrželové nati
    • 2 srdíčka hlávkového salátu 
    • 1 zralé, oloupané a vypeckované avokádo (lze vynechat)
    • hrst lístků rokety (lze vynechat)

    Podávejte:

    • s bagetou, vekou, arabským chlebem nebo chlebem pita

Příprava jídla

1. Použijete-li krevety zmražené,  nechte je nejprve rozmrznout a pak je pečlivě osušte v utěrce, aby olej při smažení neprskal. Česnek jemně nakrájejte stejně jako chilli papričku, z níž jste předem odstranili semínka. Krevetky promíchejte s česnekem a chilli a pak je smažte asi 2–3 minuty na lžíci oleje, aby zůstaly hezky růžové. Přendejte je do misky, nechte vychladnout a uchovejte v chladničce až do doby před podáváním.

2. V misce rozšlehejte zbylé 4 lžíce oleje s medem a citronovou šťávou. Rajčata rozčtvrťte, vyjměte dužinu se semínky (můžete ji přidat k vývaru do ,Kypré rýže‘). Pevnou část rajčat nakrájejte na co nejdrobnější kousky a spolu s koriandrem nebo petrželkou je přidejte k ochucenému oleji. Směs prošlehejte metlou, až trochu zhoustne. Naložená rajčata rovněž uchovejte (klidně i několik hodin) v chladu.

3. Těsně před podáváním najemno pokrájejte avokádo (obejdete se i bez něj, ale kombinace máslové konzistence avokáda a jemných krevet je vynikající). Lístky salátu nebo rokety natrhejte na menší kousky a rozdělte je do sklenek (v nichž budete koktejl podávat). Na salát navršte krevetky a přelijte zálivkou. Podávejte s bagetou nebo chlebovými plackami. Ty nejlépe chutnají, když je potřené trochou oleje rozpečete v troubě.
 
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Výborný recept. Vřele doporučuji.. Nalákalo mě že je kokteil opravdu lehký a není tím co dostanete v každé restauraci a připomíná vlašák s příchutí rybiny. Jednoduše výborné.. Není špatné použít méně chilli, pokud někdo nemusí jeho pikantní příchuť a přidat najemno nakrájený čerstvý kopr.

Přidat komentář