
Rybízová klasika - kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou
Vzpomínáte na léto u babičky? Máme pro vás recept!
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 75 g krupicového cukru
- 75 g změklého másla + trochu na vymazání plechu
- 2 žloutky + prošlehané vajíčko na potření okrajů koláčů
- 25 g droždí
- 250 ml mléka (dle potřeby můžete přilít trochu víc)
- kůra z jednoho citronu
- lžička soli
- 500 g červeného rybízu, omytého, zbaveného stopek
- 250 g polotučného tvarohu v kostce
- 1 vejce
- 2 lžíce krupicového cukru
- případně mléko na rozředění
- 140 g hrubé mouky
- 100 g másla, nakrájeného na kousky
- 100 g krupicového cukru
Na tvarohový základ:
Na drobenku:
Příprava jídla
1 Mouku dejte do větší mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte trochu vlažného mléka, přisypte polovinu cukru a rozdrobte droždí. Zhruba deset minut nechte stát, aby vzešel kvásek. Poté přidejte žloutky, máslo, zbytek cukru, citronovou kůru, sůl a postupně i zbytek mléka. Zadělejte těsto – nejprve ho míchejte vařečkou; až přestane lepit, můžete ho zpracovat rukama. Nechte až dvě hodiny kynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
2 Předehřejte troubu na 170 stupňů. Plechy vymažte máslem a těsto rozdělte na poloviny. Každou dejte na plech a rukama těsto roztáhněte po celé ploše.
3 Tvaroh smíchejte s vejcem a cukrem dohladka. Pokud je ještě tuhý, dolijte ho trochou mléka. Tvarohovou nádivku naplňte do zdobicích cukrářských sáčků. Na každý koláč udělejte střídavě asi tři centimetry široké pruhy rybízu a pruhy tvarohu.
4 Na drobenku poprašte máslo moukou a cukrem a rychle rukama zpracujte. Drobenkou pak posypte rybízové pruhy. Okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem a pečte zhruba dvacet minut nebo dokud okraje koláčů nezezlátnou.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Martina Veselá
7. Červenec 2009 18:05
Andrea Turoková
10. Červenec 2010 20:59