Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Rebarborový koláč s drobenkou

Popis receptu: 
Ačkoli reberbora patří mezi zeleninu, používá se podobně jako ovoce. Připravit z ní lze nejen výborné moučníky, koláče, kompoty, ale i zavařeniny. Velmi chutná je také coby náplň do ovocných knedlíků. Kdo se nebojí lehké kyselosti, může si z ní připravit zdravou svačinku. V syrovém stavu má tato zelenina blahodárné účinky na lidský organismus. Obsahuje vlákninu, provitamin A, vitamin C, vitaminy skupiny B, flavonoidy, draslík, mangan, hořčík, fosfor, vápník a další cenné prvky. V malém množství působí výborně proti průjmům. Pokud se jí přejíte, hrozí vám potíže s překyseleným žaludkem a průjem. Listy reveně raší už brzy z jara, v gastronomii se však používají pouze řapíky zelené, růžové až červené barvy. Nejlepší chuť mají do sv. Jana (koncem června a začátkem července). Později v nich stoupá obsah kyseliny šťavelové a jsou příliš kyselé.
Autor: Petra Církvová
Hodnocení:
14 (hlasů)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

    Přísady: tři větší řapíky rebarbory, tuk na vymazání plechu, trocha hladké mouky na vysypání Na těsto: 8 lžic změklého másla, balení prášku do pečiva, tři čtvrtě hrnku moučkového cukru, tři čtvrtě hrnku mléka, 2 žloutky, hrnek a čtvrt hladké mouky Na drobenku: hrnek polohrubé mouky, půl hrnku moučkového cukru nebo cukru krystal, 8 lžic změklého másla

Příprava jídla

Reveň omyjeme, začistíme konce a rozkrájíme ji na menší kostičky. Mléko ohřejeme na teplotu lidského těla a rozpustíme v něm máslo. Ručním šlehačem ušleháme žloutky spolu s cukrem do pěny. Poté přidáme máslové mléko a pokračujeme ve šlehání. Do vzniklé směsi po troškách přidáme mouku prosátou s práškem do pečiva a důkladně promícháme. Máslo necháme rozpustit v kastrolku, přidáme cukr, polohrubou mouku a důkladně prohněteme mezi prsty. Vzniklou drobenku uložíme na chladné místo. Vzniklé těsto nalijeme na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou (také můžeme plech vymazat tukem a vyložit pečicím papírem). Uhladíme ho stěrkou, zasypeme nakrájenou rebarborou a nakonec bohatě posypeme drobenkou. Koláč pečeme v dobře předehřáté troubě na 150 °C přibližně půl hodiny až 40 minut.
REKLAMA

Přidat komentář