Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vepřová pečeně s celerem, cibulkami a slaninou

Domácí vepřové v aromatické marinádě – krásné vaření s výsledkem, který nemá chybu!

Vydání: 2005/2
Autor:
Hodnocení:
18 (hlasů)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu
Marinování: aspoň 6 hodin
PT1H45M
Pečení 1:45
Britská

Ingredience

    • 2,5 kg libové vepřové pečínky
    • 6–8 stroužků česneku, oloupaných  a nakrájených na tenké klínky (asi 30)
    • 7 lžic olivového oleje
    • šťávu z 1 citronu
    • 1 lžičku fenyklových semínek
    • 8 snítek čerstvé dobromysli (oregana) nebo 2 lžíce sušené, rozemnuté
    • 300 g šalotek nebo malých cibulí
    • 1 velký celer, oloupaný a rozčtvrcený
    • 250 g anglické slaniny nebo uzeného  bůčku s velkým podílem masa, nakrájeného na kostičky
    • 600 ml aromatického suchého červeného vína, například frankovky
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1. Malým ostrým nožem vytvořte v mase zářezy a vtlačte do nich česnek co nejhlouběji, aby nevypadával.

2. Pět lžic olivového oleje, citronovou šťávu, fenykl a část dobromysli dejte do mísy (ne kovové a dost velké na to, aby se do ní vešla pečeně), osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Vložte do marinády maso a pořádně směs do masa vetřete. Přikryjte (ne alobalem) a nechte na chladném místě marinovat aspoň šest hodin, ale nejlépe přes noc.

3. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Neloupané cibulky v misce přelijte vařící vodou a po dvou minutách slijte. Slupka půjde snadněji dolů. Odřízněte spodní části a rozdělte cibulky na jednotlivé vrstvy. Celer nakrájejte na kousky velikosti sousta.

4. Na velké těžké pánvi rozpalte zbytek oleje a opečte na něm slaninu. Děrovanou naběračkou ji přeneste do pekáče. V tuku na pánvi osmahněte cibulky a celer, až chytí barvu, a přidejte je do pekáče. Z masa trochu setřete marinádu, posolte je a ze všech stran včetně kratších konců opečte na pánvi. Vložte do pekáče a posypte zbytkem dobromysli.

5. Z pánve slijte tuk, zvyšte teplotu a vlijte na ni víno. Přiveďte k varu a odškrabávejte vypečenou šťávu. Nechte tři minuty probublávat a pak vlijte k masu. Pekáč postavte na sporák a zahřejte, aby se šťáva začala vařit. Přikryjte poklicí a vložte do předehřáté trouby. Pečte hodinu a tři čtvrtě; v polovině této doby pečeni obraťte. Po upečení vyjměte pekáč, a než maso rozkrájíte na plátky, nechte ho čtvrt hodiny odpočívat.

O co požádat řezníka
Ideálním kouskem pro tenhle recept je klasická vepřová ‚pečínka‘ v celku. Líp se vám bude porcovat vykostěná; pokud o vykostění požádáte svého oblíbeného řezníka, nechte si kosti nasekat a přibalit. Můžete z nich mít skvělý vývar jak do polévek, tak k podlévání.

Váš strategický plán
Dobu, kdy maso odpočívá v marinádě, využijte k přípravě šalotek; díky spaření půjdou oloupat mnohem líp. Také slaninu si můžete nakrájet dopředu a uchovat na misce přetažené fólií na potraviny. Naproti tomu celer rozkrájejte až ve chvíli Ch, jinak by zhnědl.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept jsem vyzkoušela už před delší dobou, přesto vzpomínka na něj je dosud velmi živá. Celer ozvláštnil klasické způsoby pečení vepřového a ve štávě k bramborům je skvělý.
Obrazek uzivatele
Ve strategickém plánu na konci článku resp. pod receptem čtu ingredience jako "jalovec, pórek, zelí", ale v seznamu ingrediencí potřebných pro tento pokrm je nikde nevidím. ????
Obrazek uzivatele
Instrukce patří k receptu "Jalovcové zelí", jak je to v tištěném Apetitu.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.2/05, str.22

Přidat komentář