
Uživatelský
recept
recept
Čočkové koláčky
Popis receptu:
Cejlonská obdoba bramboráků
Autor: Kateřina Benčaťová
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Ingredience
-
300g červené čočky
100g brambor
1 lžíce kurkumy
3 lžíce přepuštěného másla nebo oleje
1/2 cibule, nakrájené
1 stroužek česneku
1 malé rajče, nakrájené nadrobno
1 lžíce koření (chilli, paprika, pepř, mletý koriandr, kari, drcený kardamom)
10žic kokosového mléka (lze nahradit 12% smetanou)
několik snítek čerstvého koriandru
Příprava jídla
Brambory oloupejte, nakrájejte je na větší kusy a spolu s kurkumou je dejte do hrnce. Zalijte vroucí vodou a přibližně čtvrt hodiny je nechte vařit, dokud nezměknou. Poté je slijte.
Mezitím v kastrole rozehřejte olej nebo máslo, vsypte cibuli a česnek, krátce osmahněte a přidejte rajče. Jakmile pustí šťávu a cibule změkne (trvá to asi 4 minuty), přisypte všechno koření, snítky koriandru a čočku. Trochu podlijte, uveďte do varu a potom zmírněte plamen.
Troubu předehřejte na 150°C, horkovzdušnou na 130°C. Ke konci varu přidejte k čočce kokosové mléko a dobře promíchejte. Stáhněte z ohně a čočku přelijte přes síto; scezenou tekutinu nechte stranou na omáčku.
Odkapanou čočku rozestřete na plech a vložte do trouby. Za patnáct až dvacet minut by už měla být luštěnona správně vysušená a na povrchu mít krustu.
Brambory propasírujte nebo rozemelte a poté smírejte s osušenou čočkou. Důkladně prohněťte , aby vzniklo vláčné sušší těsto. Vložte ještě na 5 minut do trouby. Šťávu, která zbyla po scezení čočky, protlačte sítkem, aby krásně zjemněla.
Koláčky zakápnuté trochou omáčky podávejte k zeleninovému karí.
Přidat komentář