Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Fíkový moučník vzhůru nohama

Tenhle koláč s nádechem exotiky si zamilujete na první dobrou. Asi by vydržel dlouho vláčný, ale je tak dobrý, že se po něm jen zapráší.

Vydání: 2008/8
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Počet porcí: 6-8
Doba přípravy: Více než hodinu
Chlazení: 1 hodina
PT45M
Pečení 0:45
Koláč Řecká

Ingredience

    • 15–20 čerstvých fíků, překrájených na půlky
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 150 g másla pokojové teploty + na vymazání formy
    • 5 lžic krupicového cukru
    • 6 lžic grappy nebo jiné vinné pálenky
    • 250 ml polohrubé mouky
    • 1 lžíce mletého zázvoru
    • 1 lžička mleté skořice
    • ¼ lžičky mletého hřebíčku
    • ¼ lžičky soli
    • 1 lžička jedlé sody
    • 3 velká vejce
    • 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
    • 4 lžíce přírodního cukru
    • 125 ml medu

Příprava jídla

Troubu předehřejte na 180 °C. Fíky vykoupejte v citronové šťávě a dejte stranou. V pánvičce s vyšším okrajem rozehřejte 2 lžíce másla a 3 lžíce cukru a 3 minuty z každé strany osmahněte fíky. Vyndejte z pánvičky a dejte stranou. Do stejné pánve vlijte grappu, přidejte zbývající 2 lžíce cukru a povařte tak dlouho, až získáte sirup.

Čtvercovou formu o hraně 23 cm vymažte máslem, na dno nalijte sirup a na něj vyskládejte opečené fíky – hezky jeden vedle druhého, řezem dolů a úzkými konci v jednom směru.

V jedné míse smíchejte mouku, mletý zázvor, skořici, hřebíček a sůl. Jedlou sodu promíchejte v hrnečku se dvěma lžícemi vařící vody. V druhé míse prošlehejte zbývající máslo s cukrem a postupně do ní začněte přidávat vajíčka,med, čerstvý zázvor, polovinu ochucené mouky, pastu z jedlé sody a nakonec zbytek mouky. Vzniklým těstem přelijte fíky a pečte 25 minut. Stáhněte troubu na 160 °C a ještě 20 minut dopékejte. Hodinu nechte chladnout ve formě a pak vyklopte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Medové dezerty

Medové lívanečky se skořicovým máslem

Domácí nutela

Plněný medový perník se smetanou

Medové lupínky

Glazované hrušky

Sušenky s čerstvým medem

REKLAMA

Přidat komentář