
Zapečená ricotta s polevou a švestkami
Vysoce neotřelá kombinaci vůně i chuti!
Vydání: 2005/2
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 8
Ingredience
- 350 g ricotty
- 400 g jemného plnotučného tvarohu
- 2 vejce
- 120 g moučkového cukru
- 1 lusk vanilky, rozkrojený
- máslo na vymazání formy
- 220 g krupicového cukru
- 4 lžíce portského nebo červeného vína
- 8–10 švestek (slív)
Na polevu:
Příprava jídla
1. Předehřejte troubu na 150 °C, horkovzdušnou na 130 °C. Hranatý pekáček o objemu 900 ml vymažte máslem. Ricottu a tvaroh nechte odkapat na sítu nebo v cedníku vyloženém utěrkou. Spolu s vejci, cukrem a vanilkovými semínky (buď je vyškrábněte z lusku, nebo použijte špetku mletých) přesuňte do nádoby robotu a ušlehejte hladké těsto.
2. Vlijte těsto do pekáčku, a ten vložte do většího. Zalijte ho vodou tak, aby dosahovala do poloviny menšího. V této lázni pečte hmotu hodinu a deset minut, nebo dokud neztuhne. Pak pekáček vyjměte z vodní lázně a dejte na hodinu chladnout.
3. Mezitím si připravte polevu se švestkami. Portské a 250 ml studené vody nalijte do hlubší pánve, přisypte cukr a za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni, dokud se cukr úplně nerozpustí.
4. Přiveďte směs k varu, ponořte do ní švestky a za občasného obracení je vařte osm až deset minut. Měkké švestky pak vyjměte, oloupejte a odložte do misky; mezitím zesilte plamen a vařte zbylou tekutinu, až zhoustne v sirup. Tím zalijte švestky a nechte vychladnout.
5. Zapečenou ricottu nakrájejte na osm až deset kousků, ozdobte je švestkami a polijte sirupem.
2. Vlijte těsto do pekáčku, a ten vložte do většího. Zalijte ho vodou tak, aby dosahovala do poloviny menšího. V této lázni pečte hmotu hodinu a deset minut, nebo dokud neztuhne. Pak pekáček vyjměte z vodní lázně a dejte na hodinu chladnout.
3. Mezitím si připravte polevu se švestkami. Portské a 250 ml studené vody nalijte do hlubší pánve, přisypte cukr a za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni, dokud se cukr úplně nerozpustí.
4. Přiveďte směs k varu, ponořte do ní švestky a za občasného obracení je vařte osm až deset minut. Měkké švestky pak vyjměte, oloupejte a odložte do misky; mezitím zesilte plamen a vařte zbylou tekutinu, až zhoustne v sirup. Tím zalijte švestky a nechte vychladnout.
5. Zapečenou ricottu nakrájejte na osm až deset kousků, ozdobte je švestkami a polijte sirupem.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
hela (neověřeno)
31. Květen 2006 13:10
Alena (neověřeno)
31. Srpen 2007 10:53
Petra (neověřeno)
1. Říjen 2007 09:25