Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Košíčky s vanilkovým krémem

Efektní karamelové ,střepy‘ (nebojte se, vyrobíte je raz dva) dodají vanilkovému košíčku netradiční příchuť – a navíc vypadají tak luxusně a exoticky...

Vydání: 2005/2
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu
PT15M
Pečení 0:15
Dort Francouzská

Ingredience

    • 250 g hladké mouky + další k poprášení  válu
    • 110 g másla, studeného
    • 110 g moučkového cukru
    • tuk na vymazání formiček a plechu
    • 1 vejce

    Na krém:

    • 2 žloutky
    • 50 g krupicového cukru
    • 300 ml mléka
    • 20 g hladké mouky
    • 20 g kukuřičného škrobu
    • semínka z 1 vanilkového lusku
    • 140 ml smetany ke šlehání

    Na karamel:

    • 150 g krupicového cukru

     

Příprava jídla

1. Z mouky, másla a cukru vypracujte prsty nebo příborovým nožem směs podobnou drobence. Přidejte vejce a míchejte, dokud se směs nespojí v těsto (nehněťte ho ale příliš dlouho, aby zůstalo vláčné). Vzniklou kouli zabalte do potravinové fólie a dejte aspoň na půl hodiny do chladničky.

2. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Vložte do ní plech. Vychlazené těsto rozdělte na osm dílů, a ty vyválejte na pomoučeném válu. Jednotlivé díly pak vložte do vymazaných košíčkových formiček a prsty je pěkně vymačkejte do zvlněných okrajů; přečnívající okraje odstraňte pomocí nože. Dno těsta propíchejte vidličkou, překryjte kolečky pečicího papíru a pro zatížení na něj vsypte trochu suchých fazolí. Na rozpálený plech položte formičky a čtvrt hodiny pečte. Pak opatrně odstraňte papír a pečte těsto ještě čtyři až pět minut, až je jemně zlatavé. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

3. Připravte si vanilkový krém. Žloutky, cukr a trochu mléka šlehejte dvě až tři minuty, aby vznikla nadýchaná a hladká směs. Pak do ní vmíchejte mouku a škrob. Zbylé mléko vlijte do kastrůlku, přidejte vanilková semínka a uveďte do varu. Přilijte vaječnou směs a míchejte; zpočátku se tvoří hrudky, ale žádné obavy, mícháním zmizí. Hotový krém přelijte do misky, zakryjte fólií, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout. Poté do krému postupně zašlehejte smetanu.

4. Karamelové střípky: Plech mírně vymažte olejem. Do kastrolu se silným dnem dejte cukr, čtyři lžíce vody a na mírném plameni míchejte, až se cukr rozpustí. Zesilte plamen a bez míchání vařte pět minut. Když směs zezlátne, vlijte ji na plech, nechte ztuhnout a pak válečkem rozbijte na ‚střepy‘.

5. Košíčky naplňte vanilkovým krémem (nejlíp to jde pomocí cukrářského sáčku), ozdobte karamelovými střípky a trochu pocukrujte.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.2/05, str.73

Přidat komentář