1. Smíchejme droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a polovinu mléka a nechte vzejít kvásek. Až se na něm objeví velké bublkuny, přidejte zbytek cukru, mouku se solí, vejce, mléko a rozpuštěné (ale vychladlé) máslo. Zpracujte těsto. Pokud by se příliš lepilo, přisypte trochu mouky, je-li moc tuhé, nařeďte ho mlékem. Nechte tři čtvrtě hodiny kynout.
2. Hrušky v hrnci podlijte trochou vody a přihoďte koření. Duste pod pokličkou do měkka. pak odkryjte a za stálého mýchání vařte do zhoustnutí. Na závěr oslaďte, přilijte rum a promíchejte. Hotová povidla dejte stranou, máslo, cukr, mouku a vlašské ořechy zpracujte na žmolenku.
3. Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. z těsta tvarujte koláčky a okraje potřete rozšlehanými žloutky. Lžicí nebo stěrkou naneste povidla a na závěr vše posypte žmolenkou. Pečte asi dvacet minut - okraje by měly být krásně zlaté.
Suroviny
Porce
4
Suroviny
Porce
4