Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Čočková polévka s opečenou cibulí, slaninou a oříškovou solí

Popis receptu: 
MF Dnes
Autor: Kamila Novak
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

    1 velká cibule * 4 stroužky česneku * 2 lžíce olivového oleje + na opečení cibulových kroužků * 2 lžíce hladké mouky * 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru * 250 g hnědé čočky * 1 snítka libečku * 50 g mrkve, jemně nastrouhané * 50 g celeru, jemně nastrouhaného * hrst čerstvé nebo sušené majoránky * sůl a mletý pepř * 4 plátky anglické slaniny, k podávání * 2 lžíce lískových nebo vlašských ořechů * 1 lžička hrubé mořské soli

Příprava jídla

Čočku propláchneme, zalijeme větším množstvím studené vody a necháme minimálně 2 hodiny máčet. Cibuli oloupeme, část jí nakrájíme na tenké kroužky a zbytek nakrájíme najemno. V hrnci rozpálíme olej, vsypeme jemně pokrájenou cibuli a opékáme do růžova. Zasypeme hladkou moukou a umícháme růžovou jíšku. 2. Zalijeme ji studenou vodou nebo vývarem, prošleháme a dobře rozmícháme, přidáme slitou čočku, libeček, uvedeme do varu a vaříme 20 minut. 5 minut před koncem varu přidáme nastrouhanou očištěnou kořenovou zeleninu. Polévku stáhneme z ohně a dochutíme solí, pepřem a majoránkou. 3. Lískové nebo vlašské ořechy na sucho krátce opražíme, necháme vychladnout a umeleme nebo rozmixujeme s trochou mořské hrubé soli. 4. Plátky slaniny opečeme na sucho v nepřilnavé pánvi nebo na malém množství oleje a necháme odsát na papírové utěrce. V pánvi rozpálíme olej, vložíme cibulové kroužky a opečeme je dozlatova. Cibulové kroužky přendáme na savý papír a necháme odsát přebytečný tuk. 5. Horkou polévku podáváme ozdobenou opečenou cibulí, s plátkem křupavé slaniny a lehce poprášenou oříškovou solí. Tip Polévku můžete připravit i z červené čočky, tu pak nemusíte předem namáčet.
REKLAMA

Přidat komentář