Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládový mramorovaný dort

Působí zcela profesionálním dojmem, a to i díky mramorování, které se objeví, když do něj zakrojíte. Tenhle efekt zvládne i nadšený laik – ovšem hostům to nemusíte prozrazovat...

Vydání: 2005/4
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Počet porcí: 12 kousků
Doba přípravy: Více než hodinu
PT1H30M
Dort

Ingredience

    • 150 g čokolády na vaření (nejlépe se 70% obsahem kakaové hmoty)
    • 250 g změklého másla + ještě trochu na vymaštění formy
    • 220 g krupicového cukru, nejlépe hnědého
    • 4 velká vejce
    • 220 g hladké mouky
    • 2 lžičky prášku do pečiva
    • 100 g mletých mandlí
    • 3 lžíce kakaa holandského typu
    • 1 lžíci mléka
    • 1 sáček vanilinového cukru, 2 lžičky vanilkové tresti nebo špetku extraktu z pravé vanilky
    • zakysanou smetanu k podávání (nemusí být)
    • kandovanou citrusovou kůru

    Na čokoládový krém:

    • 140 ml smetany ke šlehání
    • 170 g čokolády na vaření (nejlépe se 70% obsahem kakakové hmoty), rozlámané na kousky

     

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. Vymastěte formu: buď nerezovou o objemu 1,7 l, nebo nádobu z varného skla, na jejíž dno položte kolečko pečicího papíru o průměru cca 9 cm. (Můžete péct v běžné dortové formě, dezert ale nebude mít tak zajímavý tvar.)

2. Čokoládu nalámejte do ohnivzdorné misky, přidejte 20 g másla a misku dejte nad nádobu s mírně vroucí vodou, dokud se čokoláda nerozpustí (zvládne to ale i mikrovlnka, viz Tip Apetitu). Pak promíchejte dohladka.

3. Zbylé máslo, mouku, cukr, vejce, prášek do pečiva a 80 g mandlí dejte do jiné nádoby a dvě až tři minuty prošlehávejte, až je směs hladká a krémovitá. Dvě třetiny oddělte do jiné misky a přidejte k nim kakao a mléko. Do zbytku směsi vetřete zbylé mandle a vanilinový cukr nebo extrakt.

4. Do formy dejte nejprve trochu vanilkového těsta. Na něj nalijte lžíci kakaového těsta a pak – opět lžící – trochu rozpuštěné čokolády, ale tak, aby se nedostala až ke stěnám nádoby. Dál střídavě vrstvěte; jednotlivé sladké hmoty můžete lžící lehce roztírat, aby se barvy smísily. Nakonec uhlaďte povrch a směs dvakrát třikrát projeďte křížem krážem špejlí nebo koncem lžičky – tím vytvoříte mramorování. Pracujte ale lehkou rukou, abyste těsta nepromísili až příliš.

5. Pečte asi hodinu a půl až hodinu a čtyřicet minut, dokud dort trochu nevyběhne a není na dotyk pevný. Nechte ho vychladnout ve formě, pak nožem opatrně objeďte okraje a vyklopte jej na plochý talíř.

6. Na čokoládovou polevu zahřejte smetanu v kastrůlku, až se po okrajích začnou objevovat bublinky. Vsypte nalámanou čokoládu a stáhněte z ohně. S citem promíchejte, vlijte do misky a nechte stát, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte ji vychladnout; občas promíchejte.

7. Vychladlou polevou přelijte dort a rozetřete ji – nejlépe to jde obrácenou lžící nebo plochým nožem. Ještě dezert ozdobte proužky kandované citrusové kůry a pak ho uchovejte v chladu. Servírujte tenké plátky (je velmi vydatný), případně ozdobené kopečkem zakysané smetany – její svěžest krásně vyrovná sytou chuť čokolády, másla a oříšků.

Tip Apetitu:
Klasicky se čokoláda rozpouští rozlámaná na kousky v nádobě, kterou postavíte či zavěsíte nad hrnec s horkou, ale nikoli vařící vodou. Rozpouštění je ale snadná práce i pro mikrovlnku: nalámané kousky vložte do příslušné suché misky. Základní rovnice zní: 100 g čokolády x 2 minuty při středním výkonu = rozpuštěno. Misku nechte ještě chvíli stát, aby mikrovlny mohly dokonat své dílo a směs byla hladká.

Tip Apetitu:
Pro správný tvar: mísa z varného skla, vyrábí Simax, k dostání v síti domácích potřeb. K mání v několika velikostech, ta o objemu 1 litr stojí 70 Kč (na dort pak bude stačit poloviční dávka těsta).
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Ňam ňam ňam ňáááááááááááááááám!
Obrazek uzivatele
Je to samá čokoláda, až to dobrý není!
Obrazek uzivatele
Máš pravdu, fúúúúúúúúúúj čokoláda, kdo vynašel něco hnusnějšího na zeměkouli? .-)))
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/05, str.22
Obrazek uzivatele
Někam se mi vloudila chybička. Dort vůbec nevykynul, je připosraženej a děěěěěěěěsně sladkej. Faktem je, že manžel miluje přeslazený věci a konzistenci neřeší, takže u něj má úspěch. :)
Obrazek uzivatele
Nevím, ale v receptu se o kynutí nic nepíše. Já jsem ho pekla, už ani nevim kdy, asi na moje narozeniny. dala jsem ho do klasické dortové formy a i tak měl veliký úspěch, je pravda, že je sladký, ale dala jsem k tomu kopeček zakysané smetany a čerstvé jahody a bylo to moooc dobrý. Jsem čokoholik, takže mi množství čokolády jen vyhovovalo.:)

Přidat komentář