Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládový mramorovaný dort

Působí zcela profesionálním dojmem, a to i díky mramorování, které se objeví, když do něj zakrojíte. Tenhle efekt zvládne i nadšený laik – ovšem hostům to nemusíte prozrazovat...

Vydání: 2005/4
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Počet porcí: 12 kousků
Doba přípravy: Více než hodinu
PT1H30M
Dort

Ingredience

    • 150 g čokolády na vaření (nejlépe se 70% obsahem kakaové hmoty)
    • 250 g změklého másla + ještě trochu na vymaštění formy
    • 220 g krupicového cukru, nejlépe hnědého
    • 4 velká vejce
    • 220 g hladké mouky
    • 2 lžičky prášku do pečiva
    • 100 g mletých mandlí
    • 3 lžíce kakaa holandského typu
    • 1 lžíci mléka
    • 1 sáček vanilinového cukru, 2 lžičky vanilkové tresti nebo špetku extraktu z pravé vanilky
    • zakysanou smetanu k podávání (nemusí být)
    • kandovanou citrusovou kůru

    Na čokoládový krém:

    • 140 ml smetany ke šlehání
    • 170 g čokolády na vaření (nejlépe se 70% obsahem kakakové hmoty), rozlámané na kousky

     

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. Vymastěte formu: buď nerezovou o objemu 1,7 l, nebo nádobu z varného skla, na jejíž dno položte kolečko pečicího papíru o průměru cca 9 cm. (Můžete péct v běžné dortové formě, dezert ale nebude mít tak zajímavý tvar.)

2. Čokoládu nalámejte do ohnivzdorné misky, přidejte 20 g másla a misku dejte nad nádobu s mírně vroucí vodou, dokud se čokoláda nerozpustí (zvládne to ale i mikrovlnka, viz Tip Apetitu). Pak promíchejte dohladka.

3. Zbylé máslo, mouku, cukr, vejce, prášek do pečiva a 80 g mandlí dejte do jiné nádoby a dvě až tři minuty prošlehávejte, až je směs hladká a krémovitá. Dvě třetiny oddělte do jiné misky a přidejte k nim kakao a mléko. Do zbytku směsi vetřete zbylé mandle a vanilinový cukr nebo extrakt.

4. Do formy dejte nejprve trochu vanilkového těsta. Na něj nalijte lžíci kakaového těsta a pak – opět lžící – trochu rozpuštěné čokolády, ale tak, aby se nedostala až ke stěnám nádoby. Dál střídavě vrstvěte; jednotlivé sladké hmoty můžete lžící lehce roztírat, aby se barvy smísily. Nakonec uhlaďte povrch a směs dvakrát třikrát projeďte křížem krážem špejlí nebo koncem lžičky – tím vytvoříte mramorování. Pracujte ale lehkou rukou, abyste těsta nepromísili až příliš.

5. Pečte asi hodinu a půl až hodinu a čtyřicet minut, dokud dort trochu nevyběhne a není na dotyk pevný. Nechte ho vychladnout ve formě, pak nožem opatrně objeďte okraje a vyklopte jej na plochý talíř.

6. Na čokoládovou polevu zahřejte smetanu v kastrůlku, až se po okrajích začnou objevovat bublinky. Vsypte nalámanou čokoládu a stáhněte z ohně. S citem promíchejte, vlijte do misky a nechte stát, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte ji vychladnout; občas promíchejte.

7. Vychladlou polevou přelijte dort a rozetřete ji – nejlépe to jde obrácenou lžící nebo plochým nožem. Ještě dezert ozdobte proužky kandované citrusové kůry a pak ho uchovejte v chladu. Servírujte tenké plátky (je velmi vydatný), případně ozdobené kopečkem zakysané smetany – její svěžest krásně vyrovná sytou chuť čokolády, másla a oříšků.

Tip Apetitu:
Klasicky se čokoláda rozpouští rozlámaná na kousky v nádobě, kterou postavíte či zavěsíte nad hrnec s horkou, ale nikoli vařící vodou. Rozpouštění je ale snadná práce i pro mikrovlnku: nalámané kousky vložte do příslušné suché misky. Základní rovnice zní: 100 g čokolády x 2 minuty při středním výkonu = rozpuštěno. Misku nechte ještě chvíli stát, aby mikrovlny mohly dokonat své dílo a směs byla hladká.

Tip Apetitu:
Pro správný tvar: mísa z varného skla, vyrábí Simax, k dostání v síti domácích potřeb. K mání v několika velikostech, ta o objemu 1 litr stojí 70 Kč (na dort pak bude stačit poloviční dávka těsta).
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Ňam ňam ňam ňáááááááááááááááám!
Obrazek uzivatele
Je to samá čokoláda, až to dobrý není!
Obrazek uzivatele
Máš pravdu, fúúúúúúúúúúj čokoláda, kdo vynašel něco hnusnějšího na zeměkouli? .-)))
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/05, str.22
Obrazek uzivatele
Někam se mi vloudila chybička. Dort vůbec nevykynul, je připosraženej a děěěěěěěěsně sladkej. Faktem je, že manžel miluje přeslazený věci a konzistenci neřeší, takže u něj má úspěch. :)
Obrazek uzivatele
Nevím, ale v receptu se o kynutí nic nepíše. Já jsem ho pekla, už ani nevim kdy, asi na moje narozeniny. dala jsem ho do klasické dortové formy a i tak měl veliký úspěch, je pravda, že je sladký, ale dala jsem k tomu kopeček zakysané smetany a čerstvé jahody a bylo to moooc dobrý. Jsem čokoholik, takže mi množství čokolády jen vyhovovalo.:)

Přidat komentář