
Houbové pirožky s lučinou
Pokud můžete, užijte si podzimní plody přímo na zahradě. Sesbírané ořechy uložte do košíků nebo bedýnek, kaštany vyloupejte a čerstvě upečené buchty snězte na zápraží nebo pod stromem. I to je totiž cesta, jak si podzim oblíbit…
Ingredience
- 2–3 lžíce másla
- 1 svazek jarní cibulky, najemno nakrájené
- 3–4 stroužky česneku, na plátky
- 250 g čerstvých lesních hub, pokrájených
- sůl a pepř
- ½ lžičky kmínu
- 1–2 lžíce nasekané petrželky
- 2 kostky lučiny
- 2 pláty rozváleného listového těsta
- 2 vejce na potření, prošlehaná
- sezamová semínka na posypání
Příprava jídla
1 Máslo rozpusťte v pánvičce, pak na něm osmahněte cibulku i česnek. Po chvíli přihoďte houby a duste, dokud nezměknou; hodně osolte, opepřete, přidejte kmín a promíchejte. Směs dejte okapat na cedník a počkejte, až úplně zchladne. Pak vmíchejte petrželku i lučinu a ochuťte. Listové těsto rozviňte na lehce pomoučněném vále nebo pracovním stole a nakrájejte z něj obdélníky o velikosti zhruba 7×4 centimetry. Každý naplňte houbovou směsí a přehněte po delší straně. Rukou zmáčkněte konce, aby se pirožky nerozlepovaly, propíchejte vidličkou, potřete vajíčkem a posypte sezamem. Dejte péct do trouby předehřáté na 180°C dozlatova.
Přidat komentář