Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zatlačený švestkový koláč neboli Zwetschgendatschi

Jedoduchý a hlavně rychlý koláč, na kterýxh se vejde spousta švestek. Těšte se na opravdu nadýchaný a šťavnatý dezert.
Autor:
Hodnocení:
24 (hlasy)
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Více než hodinu
Kynutí 1 hodina Pečení 25-30 minut
P
Koláč Středoevropská

Ingredience

    • 500 g hladké mouky
    • 125 ml mléka
    • 2 vejce
    • 60 g cukru
    • špetka soli
    • 20 g droždí (stačí sáček sušeného)
    • 60 g másla
    • 4-5 lžic strouhanky
    • 1,500 g švestek
    • cukr, skořice

Příprava jídla

  1. Do mísy dáme mouku, utvoříme důlek a do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme vlažným mlékem. Na teplém místě necháme kynout 15 minut. Těsto smícháme s rozehřátým máslem a ostatními přísadami, mouku přidáváme po částech. Vznikne nám středně tuhé těsto, které se nelepí na stěny mísy. Dáme zakryté na hodinu do tepla a necháme kynout.
  2. Až těsto vykyne, znovu ho zpracujeme a vyválíme na velikost plechu. Ten vyložíme papírem na pečení, položíme do něj těsto a jemně ho popícháme vidličku, nikoli však skrz! Těsto posypeme strouhankou a poklademe švestkami, které jsme si předtím nakrojili (ale nedokrojili až do konce) na čtvrtiny. Klademe řadu za řadou, tak se vytvoří struktura podobná povrchu borové šišky.
  3. Švestky posypeme skořicovým cukrem a pečeme asi 25-30 minut při 180° C. Kdo chce, může místo skořicového cukru posypat koláč drobenkou, pak se peče o 10 minut déle.

Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
ten pracovní postup je nejspíš špatně... viz. : 1.1.Do mísy dáme mouku, utvoříme důlek a do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme vlažným mlékem. Na teplém místě necháme kynout 15 minut. Těsto smícháme s rozehřátým máslem a ostatními přísadami, mouku přidáváme po částech!!! tak kolik tam té mouky má být?
Obrazek uzivatele
... nejspíš špatný není... jen neobratně popsaný ;-) Do mísy se dá jen část mouky (z celkového množství 500g) na kvásek ...
Obrazek uzivatele
Vyzkoušeno, výborné! Udělala jsem normálně kvásek a smíchala s otatním( jako třeba na vánočku) a po vykynutí udělala další, jak je psáno v receptu. Je opravdu moc dobrý!

Přidat komentář