Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pokrokové kuře

Karolína Leitnerová, která pro Apetit tvoří styling jídla, tvrdí, že ač je klasicky pečené kuře snadné, vůbec nemusí být obyčejné...

Vydání: 2004/4
Autor:
Hodnocení:
9 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
PT1H20M
Pečení 1:20

Ingredience

    • 1 kuře
    • 1 celou česnekovou paličku a zvlášť 2 stroužky
    • 1 citron
    • svazek čerstvých bylinek  (např. tymián, rozmarýn, petržel,  majoránku – kombinace i druh záleží zcela na vaší chuti)
    • 3 bobkové listy
    • 2 lžíce změklého másla
    • 8 velkých brambor
    • 1 lžíci studeného másla
    • olivový olej
    • sůl

Příprava jídla

1. Omyté a osušené kuře dobře osolte. Kůži na prsou prsty odhrňte – mezi ní a masem tak vzniknou jakési kapsy. Oloupejte a prolisujte 2 stroužky česneku, nastrouhejte kůru z citronu a přidejte máslo. Vše dobře promíchejte. Vzniklou směsí naplňte kapsy na prsou kuřete a kůži natáhněte zpět. Polovinou bylinek a rozčtvrceným citro- nem kuře naplňte.

2. Pomocí kuchyňského provázku kuře svažte. Zabráníte tak vypadávání náplně a také zbytečnému úniku šťávy. Provázek veďte kolem nohou, znovu ho překřižte pod hřbetem a uchyťte jím stehýnka. Utáhněte ho pevně, kuře se pečením stáhne. (Kuchyňský provázek prodávají oddělení domácích potřeb obchodních domů.) Troubu předehřejte na 220 stupňů.

3. Ostrým nožem několikrát nařízněte maso na stehýnkách až ke kosti. Tak se bude péci stejnoměrně a prsíčka se nevysuší dřív, než budou upečená stehýnka. Trochu olivového oleje si nalijte do dlaní a celé kuře důkladně namažte asi jako sebe před opalováním. Kuře dobře osolte a opepřete, položte je na pekáč prsíčky nahoru a dejte do trouby. Pečte asi 20 minut.

4. Paličky česneku překrojte napříč. Oloupané brambory nakrájejte na čtvrtky, zalijte studenou vodou a 5 minut vařte. Vodu sceďte, brambory osušte a pokapejte olivovým olejem. Pekáč vyndejte, kuře obraťte prsíčky dolů, vsypte brambory a česneky. Teplotu snižte asi o 20 °C. Pečte dalších 30 minut, opět obraťte, posypte zbylými bylinkami a 30 minut dopékejte.

5. Pečící se kuře i brambory občas přestříkejte slanou vodou z rozprašovače (podle našeho TIPu). Teď oceníte máslové vycpávky i pečicí mřížku – kůžička bude krásně křupavá a nevysušená, díky mřížce se kuře zbytečně nevymáčí a nenasákne vypečeným tukem: za ten bude naopak vděčné přízemí s bramborami a česnekem. Na mřížce se kuře také snáze obrací.

6. Dokončete omáčku Zmáčknutím slupky uvolněte stroužky pečených česneků a ve výpeku je vidličkou rozmačkejte. Do omáčky vmíchejte na kousky nakrájené studené máslo, které ji jemně zahustí, opepřete ji a ochutnejte. Je-li třeba, přisolte. Kuře rozvažte, vyjměte z něj citron a bylinky, rozdělte na porce a podávejte přelité omáčkou.

Tip Apetitu:
Chcete-li získat křupavou kůžičku, v poslední fázi pečení kuře občas postříkejte slanou studenou vodou. Do čistého rozprašovače, jaký se používá na rosení květin, dejte 2 lžičky soli a asi 1 dl vody a nechte dobře rozpustit. Nebojte se, kuře nebude přesolené. Množství soli není velké a kuře se tak osolí rovnoměrně.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Toto kura je fakt pokrokové! Aj zemiaky a výpek s roztlačeným cesnakom - mňam !
Obrazek uzivatele
No musim říct, že je to fakt výborný. akorát já si to trochu pozměnila, jelikož sem to pekla v normální pečící míse a ne celé kuře, ale jen stehna. ale i tak se po tom olizujem ještě dnes?:-)
Obrazek uzivatele
Naprosto fantastické - zvlášť ta chuť citrónu kuřeti ohromně přidá. Doporučuji zkusit.
Obrazek uzivatele
Musím pochválit, manžel mi celý den děkoval, jak mu to chutnalo.Bylinky jsem bohužel dala sušené, ale už se těším až budou čerstvé, vyzkouším zase.
Obrazek uzivatele
Moc dobrý recept, já jsem jej ještě troch vylepšila, na brambory jsem dala 5 minut před koncem pečení nakrájenou mozarellu. Hezky se do brambor rozpustila a byla to bašta!
Obrazek uzivatele
Akorat ze pani foodstylistka obslehla od Jamieho Olivera (z jeho kuchyrky Sefkuchar bez cepice)...
Obrazek uzivatele
Bohuzel nevim, odkud to obslehnul on...
Obrazek uzivatele
opravdu famózní recept, zatím všichni, kdo ho jedli, byli naprosto uneseni. *****

Přidat komentář