Vytřete fonduový kotlík (Caquelon) stroužkem česneku (příp. těžký rendlík). Rozmíchejte škrob v pálence. Vložte sýr a víno do kotlíku a na jemném plameni pozvolna přiveďte ke skoro varu. Sýr nesmí vařit, jinak by se mohl srazit. Neustále míchejte. V okamžiku,kdy je sýr rozpuštěný, přidejte pálenku se škrobem a důkladně a rychle rozmíchejte. Pak přidejte čerstvě namletý pepř a muškátový oříšek. Znovu důkladně zamíchejte a přendejte na kahan od fondue, na nízký plamen.
Sýr nabírejte na chléb napíchnutý na fondue vidličce.
Nezapomeňte: komu upadne chléb z vidličky do kotlíku, musí zaplatit rundu piva nebo láhev vína, pokud se to stane ženě, musí políbit vedlesedícího muže.