Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Švýcarské fondue

Popis receptu: 
Níže je uvedený základní recept, ale fondue mají spoustu variací. Např. v kantonu Vaud se připravují pouze se sýrem Gruyere, ovšem v několika variantách jeho zralosti. V kantonu Fribourg se připravuje Moité-Moité (půl na půl) z 300 g sýru Vacherin a 300 g Gruyere nebo s Vacherinem, ale bez vína. Ženeva používá sýry Gruyere, Emmentaler a Vaudois.
Autor: Sarka P
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 10 minut

Ingredience

    600 g rozdrobeného sýra: 300 g Gruyere, 300 g Emmentaler, 1 stroužek česneku, 3 dl suchého bílého vína, 3 čajové lžičky kukuřičného škrobu, 3 malé skleničky pálenky kirsch (panák), pepř, muškátový oříšek, bílý chléb (bageta) nakrájená na kostky o velikosti sousta

Příprava jídla

Vytřete fonduový kotlík (Caquelon) stroužkem česneku (příp. těžký rendlík). Rozmíchejte škrob v pálence. Vložte sýr a víno do kotlíku a na jemném plameni pozvolna přiveďte ke skoro varu. Sýr nesmí vařit, jinak by se mohl srazit. Neustále míchejte. V okamžiku,kdy je sýr rozpuštěný, přidejte pálenku se škrobem a důkladně a rychle rozmíchejte. Pak přidejte čerstvě namletý pepř a muškátový oříšek. Znovu důkladně zamíchejte a přendejte na kahan od fondue, na nízký plamen. Sýr nabírejte na chléb napíchnutý na fondue vidličce. Nezapomeňte: komu upadne chléb z vidličky do kotlíku, musí zaplatit rundu piva nebo láhev vína, pokud se to stane ženě, musí políbit vedlesedícího muže.
REKLAMA

Přidat komentář