Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Grilované jehněčí kotletky

Ideálními chuťovými partnery jehněčího jsou česnek a rozmarýn. Citronová kůra a vícebarevný čerstvě drcený pepř rozjasní chuť a dodají masu příjemnou ostrost.

Vydání: 2005/4
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Marinování: 320 minut
PT8M
Britská

Ingredience

    • 8–10 jehněčích kotletek, každá o hmotnosti asi 150 g
    • 2–3 stroužky česneku
    • velkou snítku čerstvého rozmarýnu nebo 1 lžíci sušeného
    • kůru ostrouhanou z půlky citronu
    • 2 lžíce pepře, nejlépe čerstvě drceného vícebarevného
    • 5 lžic olivového oleje
    • sůl na dochucení

Příprava jídla

1 Kotletky rozdělte na jednotlivé porce a odstraňte případné blány či šlachy. Maso opláchněte a důkladně osušte kuchyňským papírem nebo utěrkou. Z větvičky rozmarýnu oberte jehličkovité lístky, sušený rozemněte. Protože sušené jehličky nepříjemně píchají, je šikovnější rozetřít je v hmoždíři nebo zabalit do utěrky a roz­drtit paličkou.
 
2 V misce (měla by být tak velká, aby se do ní pohodlně vešly všechny kotletky) prošlehejte olivový olej, citronovou kůru, rozmarýn, drcený pepř a nadrobno pokrájený česnek. Do takto připravené marinády vložte maso, které můžete u kosti ještě trochu naříznout špičkou nože, aby se při krátkém grilování propeklo. Maso důkladně obalte  v marinádě a nechte v chladu odpočívat aspoň půl hodiny; klidně však můžete jehněčí ponechat v marinádě přes noc. V každém případě maso minimálně jednou obraťte, aby prosáklo vůněmi stejnoměrně.

3 Rozpalte gril, případně zapalte venkovní. Pokud používáte grilovací pánev, nechte ji napřed rozehřát a teprve potom ji potřete trochou oleje – nejlépe to jde štětcem. Na důkladně rozpálenou mřížku grilu klaďte kotletky a zprudka je opečte z obou stran – záleží na výšce masa, ale obvykle to trvá tři až pět minut z každé strany.

Tipy Apetitu:
Při marinování masa buďte pečliví; Simon krájí nebo drtí aromatické přísady velmi jemně. Množství rozmarýnu, který má silnou, jakoby pryskyřičnou vůni, řiďte vlastní chutí. Sušené má daleko koncentrovanější aroma, takže ho stačí asi třetina.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jehněčí plec na víně

Vepřové maso aneb Inspirace k masopustu

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/05, str.48

Přidat komentář