Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

SUSHI ROLKY (2 druhy vegetariánských náplní)

Popis receptu: 
Přestože se říká, že je složité naučit se tohle jídlo připravovat, nám se povedlo hned napoprvé a mělo velký úspěch! Doporučuji vyzkoušet i přes delší dobu přípravy, je to zážitek:)
Autor: Martina Rybišárová
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    K PŘÍPRAVĚ SUSHI RÝŽE:
  • 3 šálky speciální Japonské rýže
  • 3 1/4 šálku vody
  • 1/3 šálku rýžového octa
  • 3 čajové lžičky cukru
  • 1 čajová lžička soli
  • 4 plátky řasy nori
  • NA NÁPLŇ:
  • salát (hlávkový či ledový)
  • tofu (sirové či smažené, pokrájené na podélné hranolky, průměr asi 0,5 cm)
  • avokádo (nakrájené na hranolky a pokapané limetkou, aby nezhnědlo)
  • 1 vejce (natvrdo nakrájené na hranolky či omeletka srolovaná a pokrájená na proužky)
  • okurka hadovka (nakrájená na hranolky)
  • žampiony či jiné houby (podušené)
  • wasabi křen
  • česnek (nasekaný najemno)
  • sezamové semínko
  • chilli
  • sojová a tamari omáčka k namáčení hotových rolek
  • Alternativně lze použít například tyto ingredience, dle chuti: mrkev (na sirky nebo nastrouhat) bílá ředkev sladká brambora vařená chřest hummus koření (pepř, byliny) sekané mandle (taky možno upražit) majonéza naložený zázvor - zkombinujte co vám chutná ...

Příprava jídla

Nejprve si připravíme sushi rýži tak, že ji důkladně propláchneme, dokud není voda zcela čistá. Poté necháme rýži 30 minut namočenou ve studené vodě, aby se nasákla. Mezitím si můžeme nakrájet všechny ingredience, kterými budeme rolky plnit. V jedné variantě zkombinujeme osmažené tofu, avokádo a salát, ve druhé omeletu, do které přidáme trochu chilli, okurku a podušené žampiony. Do obou také pro chuť přidáme křen wasabi a nasucho opražený sekaný česnek se sezamovým semínkem. Jakmile je rýže nasáklá, přiklopíme pokličkou a uvedeme na 20 minut k varu, nemícháme. Když je rýže téměř hotová, necháme dojít dalších 10 minut pod pokličkou. Mezitím si povaříme ocet, ve kterém rozpustíme cukr se solí. Hotovou rýži přesuneme do keramické, skleněné nebo dřevěné mísy (v kovové by směs zreagovala) a opatrně vmícháváme ocet. Poté rýži opatrně chladíme za pomoci vějíře. Studenou směs lepkavé rýže poté klademe v cca 0,5 cm vrstvě na řasu rozloženou na bambusové podložce, na horním okraji necháváme asi 2 cm volno, aby se nám lépe balilo. Na spodní třetinu vrstvíme ve vodorovných pruzích náplň. Potřeme jemně wasabi křenem (pozor, ten pravý bývá opravdu ostrý!) a posypeme praženým česnekem a sezamem. Nyní nastává důležitý krok - rolování za pomoci podložky. Doporučuji shlédnout nějaké video na youtube a snažit se zejména dobře rolku utáhnout, aby vám náplň nevypadávala. Hotové rolky se krájí na asi 3 cm kousky velmi ostrým nožem, který si pokaždé předem namočte, aby se nelepil. Podáváme se sojovou a tamari omáčkou, ve kterých se sushi dle chuti namáčí. K pití doporučuji švestkové víno a věřte, že partner či návštěva bude touto zdravou lahůdkou okouzlena. Pro zajímavost - 100 g řasy obsahuje: 260 mg vápníku, 12 mg železa a dodatečně také vitamíny A, B, C, minerály a chlorofyl, jód a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. DOBROU CHUŤ!
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Můžu konstatovat jen jediné...opravdu výborné!

Přidat komentář