SUSHI ROLKY (2 druhy vegetariánských náplní)

SUSHI ROLKY (2 druhy vegetariánských náplní)

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Více než hodinu

Suroviny

K přípravě sushi rýže
rýže suši 3
speciální
voda 3.25
rýžový ocet 1
cukr 3
sůl 1 PL
řasa nori 4
Na náplň
salát
hlávkový či ledový
tofu
(syrové či smažené, na podélné hranolky, průměr asi 0,5 cm)
avokádo
(na hranolky a pokapané limetkou, aby nezhnědlo)
vejce 1 ks
(natvrdo nakrájené na hranolky či omeletka srolovaná a pokrájená na proužky)
okurka
hadovka na hranolky
žampiony
nebo jiné houby, podušené
wasabi křen
česnek
najemno
chilli sušené
sójová omáčka
tamari omáčka k namáčení hotových rolek
zelenina
dle chuti: mrkev, bílá ředkev sladká brambora vařená, chřest
Nejprve si připravíme sushi rýži tak, že ji důkladně propláchneme, dokud není voda zcela čistá. Poté necháme rýži 30 minut namočenou ve studené vodě, aby se nasákla. Mezitím si můžeme nakrájet všechny ingredience, kterými budeme rolky plnit. V jedné variantě zkombinujeme osmažené tofu, avokádo a salát, ve druhé omeletu, do které přidáme trochu chilli, okurku a podušené žampiony. Do obou také pro chuť přidáme křen wasabi a nasucho opražený sekaný česnek se sezamovým semínkem.
Jakmile je rýže nasáklá, přiklopíme pokličkou a uvedeme na 20 minut k varu, nemícháme. Když je rýže téměř hotová, necháme dojít dalších 10 minut pod pokličkou. Mezitím si povaříme ocet, ve kterém rozpustíme cukr se solí. Hotovou rýži přesuneme do keramické, skleněné nebo dřevěné mísy (v kovové by směs zreagovala) a opatrně vmícháváme ocet. Poté rýži opatrně chladíme za pomoci vějíře.
Studenou směs lepkavé rýže poté klademe v cca 0,5 cm vrstvě na řasu rozloženou na bambusové podložce, na horním okraji necháváme asi 2 cm volno, aby se nám lépe balilo. Na spodní třetinu vrstvíme ve vodorovných pruzích náplň. Potřeme jemně wasabi křenem (pozor, ten pravý bývá opravdu ostrý!) a posypeme praženým česnekem a sezamem.
Nyní nastává důležitý krok - rolování za pomoci podložky. Doporučuji shlédnout nějaké video na youtube a snažit se zejména dobře rolku utáhnout, aby vám náplň nevypadávala.
Hotové rolky se krájí na asi 3 cm kousky velmi ostrým nožem, který si pokaždé předem namočte, aby se nelepil.
Podáváme se sojovou a tamari omáčkou, ve kterých se sushi dle chuti namáčí. K pití doporučuji švestkové víno a věřte, že partner či návštěva bude touto zdravou lahůdkou okouzlena. Pro zajímavost - 100 g řasy obsahuje: 260 mg vápníku, 12 mg železa a dodatečně také vitamíny A, B, C, minerály a chlorofyl, jód a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. DOBROU CHUŤ!
Autor: rybana22

Obchod Apetit