
Nebeské kostky
Nebeské kostky upečte večer a tajně, a dejte je na noc do ledničky. Jinak je vače rodina, kamarádi nebo děti snědí hned a na nedělní oběd už nic nezbude.
Ingredience
- 4 vejce, žloutky a bílky oddšleně
- 200 g moučkového cukru
- 10 lžic oleje
- 200 g polohrubé mouky
- ½ sáčku prášku do pečiva
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
- 1 kelímek smetany ke šlehání, ušlehané
- 1–2 tyčinky margot, nakrájené na kousky
- ¾ l mléka
- 3 vanilkové pudinky
- 200 g moučkového cukru
- 3 kelímky zakysané smetany
- 1 sáček instantního capuccina Nescafé
- 1½ balíčku dětských piškotů, namočených v hrnečku kávy se 2 lžícemi rumu
Na krém
Příprava jídla
1 Utřete žloutky s cukrem, pak k nim přidejte olej, 10 lžic horké vody a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a přidejte k žloutkové směsi. Těsto přelijte na vymazaný a moukou vysypaný plech (o velikost 30 × 40 cm) s vyšším okrajem a pečte při 160 °C asi 20 minut. Zatímco bude základ chladnout, udělejte krém.
2 Část mléka rozmíchejte s pudinkovým práškem a cukrem, zbytek zahřejte. Do vroucího mléka přelijte pudink, uvařte a nechte zchladnout. Přimíchejte zakysanou smetanu a capuccino. Polovinou krému potřete zchladlý korpus, na něj dejte piškoty, pak zbytek krému a dejte na pět hodin do ledničky. Před podáváním potřete šlehačkou a ozdobte margotkou.
Přidat komentář