
Drobenkový jablečný koláč
Koláč podle starého receptu nejlépe chutná na podzim, kdy jsou jablka ve vrcholné kondici. Vychutnejte si ho s teplým čajem a kopečkem šlehačky.
Ingredience
- 1 balení křehkého těsta (koupíte v chladicích boxech u listových těst)
- 6 středně velkých jablek
- šťáva a kůra z 1 citronu
- 25 g krupicového cukru
- ½ lžičky mleté skořice
- špetka mletého muškátového oříšku
- 85 g změklého másla
- 85 g hladké mouky
- 85 g přírodního cukru
- kůra z 1 citronu
Na jablečnou náplň
Na drobenku
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Těsto vložte do koláčové formy a pečlivě ho vymačkejte do všech záhybů. Položte na něj kolo vystřižené z pečicího papíru, zatižte suchými fazolemi a dejte na 10 minut předpéct do vyhřáté trouby.
2 Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jádřinců, nakrájejte na plátky a pokapejte citronovou šťávou. V misce vytvořte drobenku: máslo, mouku, cukr a citronovou kůru zlehka zpracujte prsty.
3 Vytáhněte těsto z trouby, naklaďte na něj jablka a poprašte je cukrem, citronovou kůrou a kořením. Navrch naneste drobenku a pečte 20 minut. Pak troubu stáhněte na 180/160 °C a pečte dalších 15–20 minut, až drobenka zezlátne. Podávejte teplé se šlehačkou.
Přidat komentář