0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Klasické česká česnečka

Klasické česká česnečka

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2856 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 442 g
Tuky 53 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

česnek 10
sýr 100 g
majoránka (drhnutá) 1 PL
uzené maso plátek
lze nahradit uzeným bokem
sádlo 2 PL
chleba 2
cibule 1 ks
brambory 2 ks
vývar kuřecí 1 l
pepř
sůl

Postup

1

Cibuli očistěte a nakrájejte najemno, česnek oloupejte (pokud se vám to nedaří, namočte ho na pár minut do vlažné vody, pak to půjde samo), a odstraňte zelený vnitřek, který způsobuje onen pověstný zápach z úst, česnek utřete.

2

Na sádle zpěňte cibuli, přidejte uzené maso pokrájené na menší kostičky. Vše krátce osmahněte.

3

Když cibulka zesklovatí, zalijte základ kuřecím vývarem a přidejte česnek.

4

Brambory oloupejte, pokrájejte na kostičky a přidejte do vroucího vývaru. Vařte 10 až 15 minut, dokud nejsou kostičky brambor měkké.

5

Před dokončením se vyplatí přidat ještě trochu prolisovaného česneku. Zachovají se vitaminy a silice, které dodají ten správný česnekový říz.

6

Pak už jen polévku dochuťte majoránkou, případně pepřem a solí (vývar ale bývá sám o sobě často slaný až dost) a základ máte hotový.

7

Vedle v pánvičce na sádle nebo oleji osmahněte na kostičky rozkrájené krajíce chleba.

8

Tvrdý sýr pokrájejte na kostičky; raději ho nestrouhejte, protože kdybyste ho poté nasypali do polévky, vznikla by jedna velká sýrová koule.

9

Na talíř připravte kostičky chleba a sýru a vše zalijte vroucí polévkou. Kdo chce, může do talíře ještě rozklepnout vejce. Hotovo a může se podávat!

Autor: ivetastro

Obchod Apetit