Postup
Cibuli očistěte a nakrájejte najemno, česnek oloupejte (pokud se vám to nedaří, namočte ho na pár minut do vlažné vody, pak to půjde samo), a odstraňte zelený vnitřek, který způsobuje onen pověstný zápach z úst, česnek utřete.
Na sádle zpěňte cibuli, přidejte uzené maso pokrájené na menší kostičky. Vše krátce osmahněte.
Když cibulka zesklovatí, zalijte základ kuřecím vývarem a přidejte česnek.
Brambory oloupejte, pokrájejte na kostičky a přidejte do vroucího vývaru. Vařte 10 až 15 minut, dokud nejsou kostičky brambor měkké.
Před dokončením se vyplatí přidat ještě trochu prolisovaného česneku. Zachovají se vitaminy a silice, které dodají ten správný česnekový říz.
Pak už jen polévku dochuťte majoránkou, případně pepřem a solí (vývar ale bývá sám o sobě často slaný až dost) a základ máte hotový.
Vedle v pánvičce na sádle nebo oleji osmahněte na kostičky rozkrájené krajíce chleba.
Tvrdý sýr pokrájejte na kostičky; raději ho nestrouhejte, protože kdybyste ho poté nasypali do polévky, vznikla by jedna velká sýrová koule.
Na talíř připravte kostičky chleba a sýru a vše zalijte vroucí polévkou. Kdo chce, může do talíře ještě rozklepnout vejce. Hotovo a může se podávat!