
Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě
Maso můžete péci i pozvolna – když se připravuje při nižší teplotě, je ještě šťavnatější. Pivo mu dodá už v marinádě skvělý nádech, šťávu mírně zkaramelizuje a dodá jí vyrovnanou chuť.
Vydání: 2005/5
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 6
Ingredience
- 1,5 kg vykostěné vepřové pečeně nebo krkovice
- 1 lžíci rostlinného oleje
- 1 lžíci mletého zázvoru
- 2 lžičky drceného nebo mletého kmínu
- sůl na dochucení
- po 250 ml světlého piva na marinování a na podlévání
- 1 lžíci sádla
- 3 střední nebo 6 malých cibulí
Příprava jídla
1. Omyté a osušené maso vložte do vhodné nádoby, osolte, posypte zázvorem, kmínem a přelijte olejem i pivem. Uložte na chladné místo a několik hodin marinujte; maso jednou otočte.
2. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 ˚C. Maso vyjměte z marinády a osušte kuchyňským papírem. V troubě v pekáčku rozehřejte sádlo a ze všech stran na něm opečte vepřové společně s cibulí. Maso dejte do pekáčku, přelijte marinádou a hodinu až hodinu a půl pečte. Průběžně maso přelévejte vypečenou šťávou a podle potřeby podlévejte pivem. Hotovou pečeni nakrájejte přes vlákno na plátky a přelijte vypečenou šťávou.
2. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 ˚C. Maso vyjměte z marinády a osušte kuchyňským papírem. V troubě v pekáčku rozehřejte sádlo a ze všech stran na něm opečte vepřové společně s cibulí. Maso dejte do pekáčku, přelijte marinádou a hodinu až hodinu a půl pečte. Průběžně maso přelévejte vypečenou šťávou a podle potřeby podlévejte pivem. Hotovou pečeni nakrájejte přes vlákno na plátky a přelijte vypečenou šťávou.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
2. Září 2007 08:40
Tom (neověřeno)
4. Leden 2008 07:22
Katka (neověřeno)
1. Únor 2008 17:47
Lada Uchytilová
4. Leden 2010 13:53