Suroviny
Na základ
mrkev
4
ks
velké
petržel
1
ks
nebo 2 malé
celer
0.5
ks
cibule
1
ks
vinný ocet bílý
70
ml
vývar
150
g
máslo
30
g
sůl
smetana
200
ml
Na dochucení
4
ks
hřebíčky
pepř celý
6
bobkový list
3
ks
zázvor (čerstvý)
2
cm
tymián
2
čerstvý nebo špetka sušeného
cukr
PL
citron
1
ks
kůra
Zeleninu a zazvor ocistime a nakrajime na male kousky. Cibuli nasekame nadrobno. Do hrnce dame maslo a vhodime kostku cukru. Nechame zkaramelizovat a pote pridame cibuli, hrebicek, cely pepr, zazvor a cca 1-2 minuty restujeme.
Pote pridame korenovo zeleninu, bobkove listy, citronovou kuru a snitku tymianu, zalijeme teplym vinnym octem a vyvarem. Prikryjeme poklickou a za obcasneho michani varime do zmeknuti zeleniny. Ocet v zadnem pripade nevynechavame, doda omacce jeji charakteristickou chut a usnadni dalsi dochucovani. Po uvareni zeleniny jsou dve moznosti. Bud vse propasirujeme pres jemne sitko nebo odstranime veskere koreni a zbytek rozmixujeme na hladkou kasi. Pri druhe variante nebude omacka uplne hladka a tekuta, ale bude mit vyraznejsi chut. Propasirovanou nebo rozmixovanou zeleninu vlijeme zpet do kastrolu a za staleho michani vlijeme smetanu, pripadne dochutime soli a par kapkami citronu.
Podavame s knedliky a muzeme ozdobit brusinkami, citronem a slehackou.
Jako vegetarian podavam s pecenym bilym tofu namarinovanem v sojove omacce.