Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Svatební dort

Správný svatební dort tvoří těsto jemné jako mech, proložené hedvábným krémem s křupavým griliášem. Ukrývá se pod křehkou ledovou polevou. Budete potřebovat dvě dortové formy (o průměru 28 a 18 cm) s odnímatelným dnem.

Vydání: 2005/5
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: 24 řezů
Doba přípravy: Více než hodinu
Chlazení: 24 hodin
PT45M
Pečení 0:45
Dort

Ingredience

    • 12 vajec, žloutek a bílek zvlášť
    • špetku soli
    • 300 g jemného krupicového cukru
    • 200 g polohrubé mouky
    • 200 g škrobové moučky (maizeny)
    • trochu vanilinového cukru
    • máslo na vymazání forem + trochu mouky na vysypání

    Na krém:

    • 10 vajec střední velikosti
    • 200 g jemného krupicového cukru
    • 250 g másla
    • 160 g griliáše (hotový výrobek, zakoupíte v cukrárně)

    Na polevu:

    • 4 bílky
    • 750 g moučkového cukru

    Kromě toho:

    • hotové cukrářské zdobení

     

Příprava jídla

1. Formy vytřete máslem, troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 ˚C. Mouku prosijte se škrobem a griliáš (směs pražených oříšků nebo mandlí) krátce rozmixujte.

2. Bílky vyšlehejte se špetkou soli dotuha (po zvednutí metly se špičky sněhu neohýbají). Pramínkem přisypávejte cukr smíchaný s vanilinovým a zašlehávejte ho; sníh pod tíhou cukru povolí, pak začne zase zpevňovat. Šlehejte, dokud není tuhý a lesklý. Žloutky v misce prošlehejte vidličkou a přidejte je ke sněhu spolu s moukou a škrobem. Promíchejte a hmotu rozdělte do forem. Vložte do trouby a pečte 40–50 minut, až piškotové těsto zezlátne.

3. Připravte si krém: v kovové misce šlehejte vejce asi dvě minuty a za stálého šlehání k nim přisypávejte cukr. Misku postavte nad hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se dno nedotýkalo hladiny, a šlehejte ještě asi pět minut, až je směs krémovitá. Sejměte a hmotu prošlehávejte dál, aby trochu vychladla.

4. Změklé máslo vložte do jiné misky a prošlehávejte, až je jemné jako smetana. Buďte trpěliví: může to trvat i 15 minut. Pak je opatrně vetřete k vaječné směsi spolu s griliášem. Upečené korpusy dvakrát až třikrát překrojte napříč a pláty spojujte krémem.

5. Na polevu ušlehejte bílky dotuha a pramínkem do nich zašlehejte cukr. Poleva má být tužší, ale roztíratelná. Dort jí pomocí špachtle nebo plochého nože potřete. Polevu poklaďte cukrovým zdobením a uložte do chladu. Na stole dort ještě dozdobte, například stužkou.
Náklady na 1 osobu cca: 25 Kč 
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.5/05, str.30
Obrazek uzivatele
Dobrý den, nezkoušel jste někdo náhodou jinou polevu? Mám na mysli konkrétně marcipán.
Obrazek uzivatele
I při dodržení postupu popsaném v receptu má krém do krému hodně daleko. Není v něm něco špatně?

Přidat komentář