Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Cibulová omáčka

Lahodná krémová omáčka podle šéfkuchaře restaurace La Degustation Oldřicha Sahajdáka.

Vydání: 2009/1
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT2H
Vaření 2:00
Omáčka Francouzská

Ingredience

    • 800 g–1 kg hovězí loupané plece
    • 2 litry silného hovězího vývaru
    • půl svazku čerstvého tymiánu + větvička navíc
    • 150 g másla
    • 8 cibulí, oloupaných, nakrájených na klínky
    • 100 g pražské šunky, pokrájené na kostičky
    • 2 kelímky 30% smetany ke šlehání
    • 1 kg brambor
    • sůl
    • dva krajíce staršího chleba na strouhanku
    • hrst nasekané petrželky

Příprava jídla

1 SVAŽTE MASO
Hovězí plec zbavte šlach, osolte a stáhněte potravinářským provázkem do válečku. Díky tomu získáte z nestejně vysokého kusu masa stejně široký a stejně vysoký váleček, který se stejnoměrně uvaří či propeče. Navíc se vám bude lépe krájet a plátky masa budou lépe vypadat na talíři

2 POVAŘTE ZÁKLAD
Maso dejte do hrnce se dvěma litry horkého vývaru, přidejte půl svazku tymiánu. (Vývar můžete nahradit horkou vodou, jen do ní přidejte nať petržele, větvičku tymiánu, 2 kořenové petržele a 1 mrkev, pokrájené na kostičky, a přepůlenou cibuli.) Maso musí být úplně potopené. Přivedte k varu.

3 SBÍREJTE PĚNU
Maso byste měli ‚vařit‘ jen při zhruba 80 °C. Případněpři vaření sbírejte pěnu. Vývar musí zůstat čistý a maso úplně změknout. Hotové hovězí vyjměte z hrnce, zbavte provázku a nakrájejte na plátky. Vývar použijte do omáčky nebo ho můžete uchovat na jindy – přeceďte ho a zamrazte.

4 NECHTE ZMĚKNOUT CIBULI
V hrnci rozpusťte máslo a zpěňte na něm pokrájenou cibuli, kostičky šunky a přidejte větvičku tymiánu; cibule by měla změknout, nikoli  zezlátnout. Pak do základu omáčky přilijte 700 ml hovězího vývaru. Povařte 15–20 minut, aby byla cibule úplně měkká. Pěnu sbírejte.

5 MIXUJTE
Smetanu nalijte do rendlíku a 15–20 minut povařte. Během vaření ji promíchávejte metlou, aby nevytekla. Svařenou smetanu přidejte k cibulovému základu, promíchejte a pak rozmixujte tyčovým mixérem. Začněte vařit brambory, vodu osolte a přidejte do ní lžíci másla.

6 PROCEĎTE
Omáčku propasírujte přes jemné síto, můžete opakovaně nebo přes dva cedníky. Brambory rozšťouchejte s kouskem másla. Připravte si petrželkovou strouhanku: nastrouhejte starý chleba (pokud ho nemáte, opečte nasucho měkký a pak rozdrobte) a smíchejte s petrželí.

7 UDĚLEJTE NOKY
Pomocí dvou lžiček postupně nabírejte šťouchané brambory a opakovaným přendáváním z jedné lžičky do druhé tvarujte noky a ihned je obalujte v petrželkové strouhance. Nechte chvíli odpočinout a pak servírujte s masem nakrájeným na plátky a omáčkou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Základní bílá omáčka

Rajská omáčka s telecím masem

REKLAMA

Přidat komentář