
Affogato
Affogato znamená v italštině utopený a tenhle rafinovaný pohár dostal své jméno díky dvojímu zalití lahodnými tekutinami – nejdříve zlatavým likérovým vínem a pak silným espressem.
Ingredience
- 12 mandlových sušenek amaretti nebo sněhových pusinek
- 4 lžíce marsaly nebo jiného likérového vína
- 160 ml horkého, čerstvě připraveného espressa
- 8 kopečků vanilkové nebo kávové zmrzliny
- 10 g hoblinek z hořké čokolády
Příprava jídla
1 Dno každého poháru vyložte třemi rozlámanými sušenkami.
2 Pokapejte je marsalou – 1 lžíce na pohár – a nechte 10 minut nasáknout.
3 Zvlášť připravte espresso.
4 Do každého poháru dejte 2 kopečky zmrzliny, zalijte čtvrtinou horké kávy a posypte čokoládou. Okamžitě podávejte. Káva krásně rozpouští zmrzlinu a je to úžasné…
Něco navíc:
Jaké likérové víno zvolíte, záleží jen na vás. Může to být třeba španělské sherry fino, italské vin santo, grecale, zibibbo, malvasia nebo klidně výborný chorvatský prošek. V Itálii je zvykem k nim přikusovat sušenky jako cantuccini nebo právě amaretti, a dokonce si je ve sladkém víně namáčet. Vynikající!
Přidat komentář