Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí pečeně na víně
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 87
Více než dvě hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2124 kcal
Bílkoviny 150 g
Sacharidy 92 g
Tuky 108 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hovězí pečeně prošpikovaná slaninou a zalitá omáčkou z červeného vína a brusinek. Naprostá lahoda nejen pro slavnostní nedělní oběd. Pomalu dušené hovězí na víně vyžaduje více času, ovšem věřte, že je to velice výhodná investice a výsledek stojí za to. Hovězí pečeně na víně je recept snů.

Suroviny

zadní
špek 40 g
na proužky
sůl
slunečnicový olej 2 PL
mrkev 2 ks
na nudličky
petržel 1 ks
na nudličky
kousek, na nudličky
malá, nahrubo
divoké koření
1 bobkový list, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření
citron ½ ks
na plátky
vinný ocet červený 1 PL
brusinková zavařenina 2 PL
k podávání

Postup

1

Hovězí maso osolte a prošpikujte slaninou – do masa udělejte špičkou nože díry, pak je otáčením nože a prstem rozšiřte a vložte do nich slaninu.

2

Kořenovou zeleninu, cibuli a divoké koření zvolna a dozlatova opékejte na másle s olejem; trvá to šest až osm minut.

3

Přidejte cukr, promíchejte a pak v tomto základu krátce a ze všech stran opečte maso tak, aby se zatáhlo.

4

Pak podlijte 200 ml vody, přidejte rajčatový protlak, citron a ocet. Přiklopte a pečte v troubě na 180 °C asi hodinu a půl doměkka. Občas obracejte, přelévejte šťávou, případně dolévejte vlažnou vodu.

5

Měkké maso vyjměte, šťávu na sporáku přiveďte k varu, vyduste na tuk a zaprašte moukou.

6

Asi dvě minuty míchejte a pak přilijte půl litr vody a červené víno. Dobře prošlehejte a vařte za občasného míchání dvacet minut.

7

Přidejte brusinky, případně dosolte či doslaďte a povařte ještě pět minut. Proceďte přes hustý cedník. Omáčkou přelévejte plátky masa a podávejte s houskovými knedlíky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč