
Uživatelský
recept
recept
Žemlovka s tvarohem
Popis receptu:
Klasická žemlovka se dvěma patry (tvaroh i jablka).
Autor: Marcela Jandová
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Ingredience
-
5 rohlíků nebo housek
3 vejce
0,4 l mléka
2 lžíce rozpuštěného másla (+ na vymazání misky)
moučkový cukr dle chuti
vanilkový cukr
3 jablka
250 g tvarohu
citronová kůra
skořice
Příprava jídla
Zapékací misku vymažte máslem, troubu rozpalte na 180. Ušlehejte 2 žloutky s cukrem a mlékem, přidejte půlku rozpuštěného vlahého másla. Utřete tvaroh s cukrem a jedním žloutkem, přidejte vanilkový cukr a citronovou kůru. Rohlíky nakrájejte na plátky, postupně je namáčejte do mléčné směsi a vyložte zapékací formu. Navrch nastrouhejte jablka a posypte skořicí (a cukrem, pokud jsou jablka kyselejší). Nyní poklaďte další vrstvou namočených rohlíků a na ni vrstvu tvarohu. Vše zakončete vrstvou namočených rohlíků, zakápněte zbytkem másla. Dejte péct na cca. 30 minut. Mezitím ušlehejte tuhý sníh, přislaďte trochou cukru a na žemlovku navršte těsně před dopečením.
Přidat komentář