Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Gratinovaná dýně s modrým sýrem

Zelenina v lahůdkové úpravě. Zapečená dýně se smetanovou omáčkou, křupavou krustou a navoněná šalvějí.

Vydání: 2009/2
Autor:
Hodnocení:
13 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT45M
Pečení 0:45
Zelenina Česká

Ingredience

    • 20 g másla, rozpuštěného
    • 25 g nastrouhané čerstvé housky (½ housky)
    • 40 g másla, rozpuštěného
    • 1 lžíce nasekané šalvěje
    • 125 ml smetany ke šlehání + 125 ml mléka
    • ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
    • 300 g brambor, oloupaných a na jemné plátky
    • 300 g dýně nebo mrkve, oloupané a na jemné plátky
    • 1 středně velká cibule, oloupaná a na tenká půlkolečka
    • 2 stroužky česneku, prolisované
    • 80 g sýra s modrou plísní, nasekaného
    • mořská sůl a drcený černý pepř

Příprava jídla

1 Zahřejte troubu na 180/160 °C. Zapékací nádobu o objemu 1 litr vymažte máslem. Strouhanku, rozpuštěné máslo a šalvěj smíchejte v misce, aby se dobře spojily. Odložte. Smetanu, mléko a muškátový oříšek přiveďte k varu, hned odstavte.

2 Do nádoby navrstvěte brambory, dýni, cibuli, česnek, sýr, sůl a pepř a navrch brambory. Zalijte ochucenou smetanou, posypte strouhankou. Zapékejte 45 minut, uvnitř doměkka.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Gratinované brambory

Gratinovaná kapusta se slaninou

Zapečený pastinák a sladké brambory

Gratinované topinambury s cibulí

Nejen hokkaido: zajímavé druhy dýní, které lze použít při vaření

Dýně a její blahodárné účinky na zdraví

Podzimní dekorace z dýně

Komentáře

Obrazek uzivatele
Výborný recept, mohu jen doporučit. Přistupovala jsem k němu jako k inspiraci a co jsem doma neměla, jsem nahradila. Vrstvy brambor, dýně a Nivy jsem zalila jen mlékem (smetana došla), do kterého jsem kromě muškátového květu prolisovala i česnek (už jsem ho pak nevkládala mezi vrstvy). Místo šalvěje jsem promíchala strouhanku se sýrem typu parmazán - neměla ale pak příliš výraznou chuť, takže příště použiju nějaké koření. Vrstvy jsem sypala natrhanými lístky tymiánu. Zapékala jsem 1 1/2 hodiny, aby bylo vše opravdu měkké - což jsem ověřovala tím, že jsem střed probodla nožem.
Obrazek uzivatele
Dobré, ale česnek a cibule mi z chuti pokrmu poněkud nepříjemně vystupovaly. Příště je buďto předem opeču, aby pozbyly palčivé chuti, nebo raději vynechám.

Přidat komentář