Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Velikonoční mazanec

Popis receptu: 
Všechny ingredience musí mít stejnou pokojovou teplotu, mléko by mělo být vlahé (= mírně zahřáté asi na 30st. C)
Autor: Sarka P
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 150 g másla, 100 g cukru včetně jednoho sáčku vanilkového, 25 g droždí, 250 ml mléka, 3 - 4 žloutky, špetka soli, citronová kůra z 1 citronu, malá hrst rozinek, rum, malá hrst madlí nasekaných na hranolky.

Příprava jídla

Do malé misky rozdrobte droždí, poprašte trochou cukru a zalejte trochou mléka. Nechejte vzejít kvásek. Do velké mísy nasypte mouku, cukr, špetku soli, rozpuštěné, ale na pokojovou teplotu zchladlé, máslo, žloutky, citronovou kůru, mléko a kvásek. Hnětacím hákem důkladně umíchejte v robotu do hladkého pružného těsta, které se nelepí ke stranám mísy. Přes mísu s těstem dejte čistou utěrku a nechte asi hodinu kynout. Rozinky namočte do rumu. Po hodině uválejte z těsta na pomoučněném válu bochánek, do kterého jste přidali rozinky a nechte jej na pečícím plechu vyloženým papírem na pečení ještě asi 45 minut kynout. Vyhřejte troubu na 200 st. C. Poté mazanec nahoře do kříže nařízněte, aby při pečení nepopraskal a potřete rozšlehaným (jen málo) zbylým bílkem nebo celým vajíčkem. Posypte mandlemi. Pečte v elektrické troubě (na horkovzdušné pečení teď zapomeňte) při 200 st. C 5 minut, poté snižte teplotu na 150 st. C a pečte 20 minut a nakonec ještě při 100 st. C dopečte asi 20 - 25 minut. Celková doba pečení záleží na výkonu vaší trouby, ale upečený mazanec e nelepí na špejli, kterou do něj zapíchntete.
REKLAMA

Přidat komentář