Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (3)
Více než hodinu

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
mouka pšeničná polohrubá 250 g
máslo 150 g
cukr 100 g
včetně jednoho sáčku vanilkového
droždí 25 g
mléko 250 ml
žloutek 3 ks
sůl špetka
citron 1 ks
kůra
rozinky hrst
rum
mandle hrst
nasekané na hranolky
Do malé misky rozdrobte droždí, poprašte trochou cukru a zalejte trochou mléka. Nechejte vzejít kvásek. Do velké mísy nasypte mouku, cukr, špetku soli, rozpuštěné, ale na pokojovou teplotu zchladlé, máslo, žloutky, citronovou kůru, mléko a kvásek. Hnětacím hákem důkladně umíchejte v robotu do hladkého pružného těsta, které se nelepí ke stranám mísy. Přes mísu s těstem dejte čistou utěrku a nechte asi hodinu kynout. Rozinky namočte do rumu. Po hodině uválejte z těsta na pomoučněném válu bochánek, do kterého jste přidali rozinky a nechte jej na pečícím plechu vyloženým papírem na pečení ještě asi 45 minut kynout. Vyhřejte troubu na 200 st. C. Poté mazanec nahoře do kříže nařízněte, aby při pečení nepopraskal a potřete rozšlehaným (jen málo) zbylým bílkem nebo celým vajíčkem. Posypte mandlemi. Pečte v elektrické troubě (na horkovzdušné pečení teď zapomeňte) při 200 st. C 5 minut, poté snižte teplotu na 150 st. C a pečte 20 minut a nakonec ještě při 100 st. C dopečte asi 20 - 25 minut. Celková doba pečení záleží na výkonu vaší trouby, ale upečený mazanec e nelepí na špejli, kterou do něj zapíchntete.
Autor: valerie

Obchod Apetit